Τσεχία: Διαδήλωση κατά του πρωθυπουργού για υπόθεση διαφθοράς - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Τσεχία: Διαδήλωση κατά του πρωθυπουργού για υπόθεση διαφθοράς



Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στην παλιά πόλη της Πράγας χθες, για να απαιτήσουν να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, για απάτη και διαφθορά, καθώς και για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.


Στην πορεία πήραν μέρος κάτοικοι 100 και πλέον πόλεων και κοινοτήτων από όλη τη χώρα και το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το «δεν είμαστε τυφλοί».
Η σπίθα που πυροδότησε την κινητοποίηση ήταν η αναγγελία του διορισμού, που αναμένεται να γίνει σήμερα, νέας υπουργού Δικαιοσύνης, την ώρα που εισαγγελείς καλούνται να αποφασίσουν εάν θα ασκηθεί, ή όχι, ποινική δίωξη σε βάρος του Μπάμπις, δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και αρχηγού του κόμματος ANO, για υπόθεση διαφθοράς.
Η υπόθεση αφορά υποψίες πως σχεδόν 1,6 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από ευρωπαϊκά ταμεία διασπαθίστηκαν και διατέθηκαν για να οικοδομηθεί η λεγόμενη Φωλιά του Πελαργού, πολυτελές κέντρο ευεξίας και σπα στην Πράγα.
Εκφράζονται ανησυχίες πως η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, η 71χρονη Μαρίε Μπενέσοβα 71 ετών, που θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του προέδρου Μίλος Ζέμαν, επελέγη για να φροντίσει η έρευνα να πάρει την άγουσα προς το αρχείο.
Πηγή: ΑΜΠΕ-dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου