Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία της Ευρωζώνης - σε χαμηλά προ κρίσης η ανεργία - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία της Ευρωζώνης - σε χαμηλά προ κρίσης η ανεργία



Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέβασε ταχύτητα στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τους αναικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο ήμισυ του 2018, με τη βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας να δικαιώνει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και την εκτίμησή του ότι η φάση επιβράδυνσης είναι προσωρινή. Βελτιωμένη και η εικόνα στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί σε επίπεδα προ κρίσης. Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια», εμφανίζοντας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών-μελών.


Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ των 19 χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ αναπτύχθηκε 0,4% τους τρεις πρώτους μήνες του 2019, έναντι ρυθμών ανάπτυξης 0,2% του τετάρτου τριμήνου και μόλις 0,1% στο τρίτο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 1,2%. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,3% στο τρίμηνο και 1,1% σε ετήσια βάση.
Με την οικονομία να ανακτά την αναπτυξιακή της δυναμική, η ανεργία υποχώρησε τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγο πριν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με το ποσοστό ανέργων στο 7,7%, έναντι 7,8% του Φεβρουαρίου.
Οι χώρες του Νότου εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων, με την Ελλάδα να διατηρεί τα σκήπτρα(18,5% με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου), ενώ ακολουθεί η Ισπανία(14%) και η Ιταλία(10,2%). Παρ' όλα αυτά, η  Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (από 20,6% σε 18,5%). Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα ανήλθε ε σε 873.000. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 14,5% και στις γυναίκες στο 23,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου