Επικίνδυνη η αύξηση της παχυσαρκίας διεθνώς - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Επικίνδυνη η αύξηση της παχυσαρκίας διεθνώς



Με αφορμή τη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) επεσήμαναν ότι η παχυσαρκία εξελίσσεται ως μία από τις πιο απειλητικές μη μεταδιδόμενες νόσους με τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την παχυσαρκία ως νόσο του ενεργειακού μεταβολισμού εδώ και 20 χρόνια. Για να καθοριστεί το φυσιολογικό βάρους άτομο λαμβάνεται υπόψη ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Φυσιολογική είναι η τιμή είναι 25 kg/m2, το υπέρβαρο εάν η τιμή του είναι 25-30 kg/m2 και το παχύσαρκο με τιμές πάνω από 30 kg/m2.
Εκρηκτική αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα
Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της γης, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Αφρική, η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.λπ. έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Στην Ελλάδα τα ευρήματα είναι το ίδιο ζοφερά
Σε πανελλήνια μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, διαπιστώθηκε ότι φυσιολογικό βάρος έχουν μόνο 3 στους 10 άνδρες και 5 στις 10 γυναίκες, ενώ παχυσαρκία έχει το 26% των ανδρών και το 18% των γυναικών.
Χειρότερα είναι τα στοιχεία που αφορούν την παιδική παχυσαρκία καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας βρέθηκε ότι 50% των Ελληνόπουλων ηλικίας 6-10 ετών, έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται το σωματικό βάρος.
Η συσχέτισή της με τόσες άλλες νόσους
Όπως ανέφερε ο ειδικός Παθολόγος, κ. Ευθύμιος Καπάνταης, Πρόεδρος της ΕΙΕΠ, η παχυσαρκία είναι νόσος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Το παχύσαρκο άτομο εκτός από μειωμένη ποιότητα ζωής έχει και μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Οι γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών που είναι παχύσαρκες ζουν κατά μέσο όρο 7,1 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ενώ η αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης για τους άνδρες είναι 5,8 χρόνια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 84% των ατόμων είχε λανθασμένη άποψη για την παχυσαρκία καθώς δεν ήξεραν ότι αυξάνει τα αίτια  καρκίνου ακόμη αι όταν έχει ήδη προκληθεί ενώ, πάνω από τους μισούς δεν γνώριζαν ότι ενέχει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Επίσης, 1 στους 4 δεν γνώριζε ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρτηριακής πίεση.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 59% πιστεύει ότι οι εθνικές υπηρεσίες υγείας δεν πρέπει να πληρώνουν για χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας ενώ, ένα 88% ανέφεραν την άσκηση ως την καλύτερη θεραπεία για την παχυσαρκία και το 85% τη διατροφή.
Στη μελέτη παρατηρήθηκε επιπλέον, ότι οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών, που ήταν παχύσαρκες με μέσο ΔΜΣ 43 kg/m2 ότι στην ηλικία των 70 ετών θα φθάσει το 72% σε σχέση ενώ, από αυτές που στην ίδια ηλικία είχαν μέσο ΔΜΣ 24 kg/m2, στην ηλικία των 70 ετών θα φθάσει το 88%.
Αντίστοιχα στους άνδρες τα ποσοστά είναι δραματικότερα αφού μόνο το 49% των ανδρών με μέσο ΔΜΣ 43 kg/m2 στην ηλικία των 35 ετών θα φθάσει να γίνει 70 ετών, ενώ το ποσοστό των ανδρών με ΔΜΣ 24 kg/m2 που θα φθάσει τα 70 χρόνια ζωής είναι 77%.
Ο γενικός Χειρουργός, κ. Χαρίλαος Κ. Παππής, Πρόεδρος της ΕΧΕΠ είπε ότι από καθαρά ιατρική σκοπιά είναι προφανές ότι η απώλεια βάρους προσφέρει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπισή των προβλημάτων που προκύπτουν, από την παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία εμφανίζει αιτιολογική συσχέτιση με πλήθος νοσολογικών καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί τύποι καρκίνου, όπως μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρών, προστάτη κλπ.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας (European Obesity Day - EOD) 2019 έχει οριστεί για το Σάββατο 18 Μαΐου. Στο πλαίσιό της ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από το χώρο της υγείας, ενώσεις ασθενών και πολιτικές οντότητες που ενδιαφέρονται να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν για την παχυσαρκία και πλήθος άλλων ασθενειών τις οποίες αυτή επηρεάζει. Το θέμα της φετινής EOD είναι «Αντιμετωπίζοντας Μαζί την Παχυσαρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου