Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη - επιβράδυνση του σύνθετου ΡΜΙ τον Απρίλιο - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη - επιβράδυνση του σύνθετου ΡΜΙ τον Απρίλιο


H οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε και στο δεύτερο τρίμηνο να χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική, καθώς η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου επηρεάζει και τον κλάδο υπηρεσιών, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη. Στη Γερμανία-την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας- ο τομέας υπηρεσιών συνέχισε να ανθεί τον Απρίλιο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας με τους ταχύτερους ρυθμούς δεκαετίας και αντισταθμίζοντας την επιδείνωση του κλίματος στο μεταποιητικό τομέα.


Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών -που θεωρείται «βαρόμετρο» για την πορεία της οικονομίας- υποχώρησε στο 51,5 τον Απρίλιο από 51,6 του Μαρτίου και με τον δείκτη να πλησιάζει κοντά στο όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο επιμέρους δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,3 από 53,3 του προηγουμένου μηνός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας αρχίζει να επηρεάζει και τον τομέα υπηρεσιών, υπονομεύοντας την αισιοδοξία. Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών στις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε στο 62,2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομαδα στη δημοσιότητα, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παρέμεινε τον Απρίλιο σε ύφεση, για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα «καταδεικνύουν ανάπτυξη με ρυθμούς μόλις 0,2% στο τρίμηνο, όμως η μεταποίηση αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιβράδυνση από το 2013 και οι ρυθμοί ανάπτυξης στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησαν ακόμη περισσότερο», επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Στη Γερμανία -την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας- ο τομέας υπηρεσιών συνέχισε να ανθεί τον Απρίλιο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας με τους ταχύτερους ρυθμούς δεκαετίας και αντισταθμίζοντας την επιδείνωση του κλίματος στο μεταποιητικό τομέα. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες ανήλθε στο 52,2 τον Απρίλιο από 51,4 του Μαρτίου, ενώ ο επιμέρους δείκτης υπηρεσιών ανήλθε στο 55,7, από 55,4 μονάδες του Μαρτίου. Παρ' όλα αυτά, ο σύνθετος δείκτης παραμένει κοντά σε χαμηλά εξαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου