Πομπέο κατά Ιράν: Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στόχευαν στην αύξηση της τιμής του αργού - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Πομπέο κατά Ιράν: Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στόχευαν στην αύξηση της τιμής του αργού

Το Ιράν κατηγόρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τις επιθέσεις που έγιναν νωρίτερα αυτόν τον μήνα εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός της Τεχεράνης ήταν να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου στις αγορές.


«Αυτές ήταν προσπάθειες από τους Ιρανούς να αυξηθεί η τιμή του αργού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις και ότι η Ουάσιγκτον θα τα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα.
Κυρώσεις σε όποια χώρα συνέχισε τις αγορές ιρανικού αργού μετά τη 2α Μαΐου
Στο μεταξύ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον για θέματα που άπτονται της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μπράιαν Χουκ, διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα συνέχισε ή συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν μετά τον τερματισμό των εξαιρέσεων τη 2α Μαΐου.
Οι κυρώσεις θα επιβληθούν «ακόμη κι αν μια χώρα δεν ξεπέρασε τα συμφωνημένα σε διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει προηγουμένως όρια» για τις αγορές αργού, τόνισε ο Χουκ σε ανακοίνωσή του. Η πολιτική της Ουάσιγκτον είναι «οι αγορές ιρανικού πετρελαίου να μειωθούν στο μηδέν» πρόσθεσε.
Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε την Πέμπτη ότι χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά τον Νοέμβριο από τις αμερικανικές κυρώσεις, επιτρεπόταν να συνεχίσουν τις αγορές μετά τις αρχές Μαΐου ωσότου να φθάσουν το συμφωνημένο όριο των ποσοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου