Πορτογαλία: Πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εκδίδει ομόλογο σε γιουάν - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Πορτογαλία: Πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εκδίδει ομόλογο σε γιουάν



Η Πορτογαλία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εκδίδει ομόλογο σε κινεζικό γιουάν. Η Λισαβόνα είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεσή της για την έκδοση του λεγόμενου ομολόγου «Panda». Το κινεζικό ομόλογο, ύψους 2 δισ. γιουάν(289 εκατ. δολάρια) θα έχει διάρκεια τριών ετών.


Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες και η διαδικασία πώλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.Η Λισαβόνα προετοίμαζε εδώ και δύο χρόνια το έδαφος για το ομόλογο Panda, σε μια κίνηση που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την προώθηση της Πορτογαλίας ως «πύλης» για κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα κινεζικών επενδύσεων. 
Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της Ευρωζώνης εκδίδει κινεζικό ομόλογο, όχι όμως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2016 η Πολωνία είχε εκδώσει χρέος σε γιουάν και η Ουγγαρία το 2018. 
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι η έκδοση του ομολόγου «Panda» αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη διαχείριση του εξωτερικού χρέους της Πορτογαλίας μεσοπρόθεσμα».
Η πώληση του ομολόγου Panda θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να διευρύνει την επενδυτική της βάση. Η έκδοση απευθύνεται σε Κινέζους θεσμικούς επενδυτές.
Η πορτογαλική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω της τα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή πορεία και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των οίκων αξιολόγησης. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την προοπτική της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, ανοίγοντας το δρόμο για την προς τα πάνω αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου