Αποχώρηση της Μέι, επίσκεψη Τραμπ, εκλογές: Το χρονοδιάγραμμα του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Αποχώρηση της Μέι, επίσκεψη Τραμπ, εκλογές: Το χρονοδιάγραμμα του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου



«Μη σπαταλήσετε αυτόν τον χρόνο». Το μήνυμα που έστειλε στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον Απρίλιο, όταν οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να δώσουν λίγο ακόμη χρόνο στο Brexit, ήταν σαφές. Από τότε έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας. Και η πρόοδος που έχει συντελεστεί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή: οι συνομιλίες Συντηρητικών και Εργατικών κατέρρευσαν, το κοινοβούλιο παραμένει αναποφάσιστο και η Τερέζα Μέι, η οποία πιθανότατα μετρά λίγες ακόμη εβδομάδες στην Ντάουνινγκ Στριτ, προετοιμάζει την τέταρτη προσπάθειά της να καταθέσει προς ψήφιση τη συμφωνία αποχώρησης. Τι πρόκειται να συμβεί έως τις 31 Οκτωβρίου;


Η συμφωνία αποχώρησης ως έχει είναι σχεδόν απίθανο να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο είναι διχασμένο κυρίως ανάμεσα σε εκείνους που αντιτίθενται σε κάθε είδους συμβιβασμό με την Ε.Ε. και σε εκείνους που αντιτίθενται σε κάθε είδους Brexit.
Η Μέι θα αναγκαστεί να αποχωρήσει, σχολιάζει σε σημείωμά της η Citi, και όποιος αναλάβει θα κληθεί να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Δεδομένου ότι η Ε.Ε. δεν διατίθεται να κάνει υποχωρήσεις και το κοινοβούλιο έχει απορρίψει το σενάριο του no deal Brexit, επανέρχεται το σενάριο των εκλογών, είτε το φθινόπωρο είτε στις αρχές του 2020, με αβέβαιο ασφαλώς αποτέλεσμα.     
Το Reuters παρουσιάζει αναλυτικά τι πρόκειται να συμβεί στη βρετανική πολιτική σκηνή έως την προγραμματισμένη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., στις 31 Οκτωβρίου. 
Διακοπές, 23 Μαΐου - 4 Ιουνίου
Το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες του από τις 23 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου για την Πεντηκοστή. Η κυβέρνηση ωστόσο μπορεί να δημοσιεύσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης πριν από τη διακοπή. 
Επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, 3 - 5 Ιουνίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Ο Τραμπ θα έχει συνάντηση με τη Μέι και θα παραστεί σε τελετή στο Πόρτσμουθ για την 75η επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία.
Ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης, 4 - 7 Ιουνίου
Οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν για μία ακόμη φορά να έρθουν σε διάλογο και να ψηφίσουν επί του νομοσχεδίου για τη συμφωνία αποχώρησης, την εβδομάδα που αρχίζει στις 3 Ιουνίου.
Η Μέι ενώπιον της Επιτροπής 1922 την εβδομάδα που αρχίζει στις 3 ή στις 10 Ιουνίου
Η Μέι θα συναντηθεί με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, προκειμένου να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του διαδόχου της, μετά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη συμφωνία αποχώρησης.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ, εφόσον η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Πολλοί λίγοι είναι ωστόσο εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορεί να παραμείνει στη θέση της εάν η συμφωνία καταψηφιστεί για τέταρτη φορά.
Ψήφος εμπιστοσύνης, 15 Ιουνίου
Τοπικές κομματικές ενώσεις έχουν καλέσει σε έκτακτη συνάντηση και  ετοιμάζουν μη δεσμευτική διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Μέι στις 15 Ιουνίου. Έστω και αν δεν είναι δεσμευτική η ψηφοφορία, εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει έως τότε ορίσει ημερομηνία για την αποχώρησή της, θα πιεστεί ακόμη περισσότερο.
Μάχη για τη διαδοχή στο Συντηρητικό Κόμμα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο
Όπως προαναφέρθηκε, οι πιθανότητες να περάσει η Μέι τη συμφωνία της είναι ελάχιστες, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη της διαδοχής θα αρχίσει έως τα τέλη Ιουνίου. Στο παρελθόν, η διαδικασία έχει διαρκέσει έως και μήνες. Εν προκειμένω ωστόσο μπορεί να επισπευστεί, προκειμένου ο νέος ηγέτης να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να ξεπεράσει τα εμπόδια του Brexit έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία.
Καλοκαιρινές διακοπές
Το κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες τους για μία περίοδο περίπου έξι εβδομάδων το καλοκαίρι. Για φέτος, οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές. Πέρσι διέκοψε από τις 24 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Συνέδρια κομμάτων, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος
Τα κόμματα πραγματοποιούν τα ετήσια συνέδριά τους το ένα μετά το άλλο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου και του Συντηρητικού Κόμματος στις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Ίσως, οι Συντηρητικοί να εκλέξουν τότε τον νέο τους αρχηγό.  
Επιστροφή στο κοινοβούλιο, μέσα Οκτωβρίου
Το κοινοβούλιο ξεκινά πάλι τις εργασίες του τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, λιγότερο από μήνα πριν από τη νέα διορία του Brexit
Brexit, 31 Οκτωβρίου
Στις 31 Οκτωβρίου, η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε., με ή χωρίς συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου