Τουρκία: Προκατειλημμένη και μη ρεαλιστική η στάση της Ε.Ε. - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Τουρκία: Προκατειλημμένη και μη ρεαλιστική η στάση της Ε.Ε.


Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καταδίκασε τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ καλώντας την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις με μέτρα, απέρριψε η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας «μεροληπτική» τη στάση της Ε.Ε.


«Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. έγραψε τα συμπεράσματα αυτά με μεροληπτικό τρόπο και υπό την ελληνοκυπριακή σκοπιά» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ «η Ε.Ε. δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων» κάτι που «αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της».
«Τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν πόσο μακριά βρίσκεται η Ε.Ε. από την κατανόηση των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Το 2004, η Ε.Ε. έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται ακόμη ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο «στερούνται νομικής βάσης» και καλεί την Ε.Ε. «να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και μη ρεαλιστική στάση».
«Μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «παρά την μεροληπτική στάση της Ε.Ε. η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Εν όψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Γ. Κατρούγκαλος: Διπλωματική επιτυχία Ελλάδας και Κύπρου
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αποτελεί «μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και συνέργειας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα».
«Η Ε.Ε. στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν απλώς μια διμερή διαφορά, αντίθετα, αφορούν τα σύνορα της ίδιας της Ε.Ε.. Υποστήριξε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. «περνά από την απλή καταδίκη της Τουρκίας σε συγκεκριμένα μέτρα» και πρόσθεσε: «Δεν φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση».
Γ. Κουμουτσάκος: Η Ε.Ε. να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει στην εξέταση κυρώσεων
Από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία πρόθεση επιβολής κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε., η οποία αντιδρά όχι ως μία κίνηση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ως μία υποχρεωτική κίνηση υπέρ των δικών της συμφερόντων λόγω της ανάγκης ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα τόνισε ότι η Ν.Δ. ζήτησε από την Ε.Ε. να αφήσει τα λόγια και προχωρήσει σε εξέταση κυρώσεων και συγκεκριμένες θέσεις, θέμα που θα θέσει την προσεχή Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πριν από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι «για όλα τα σενάρια και αν προκύψει η απονενοημένη από πλευράς της Τουρκίας η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική». «Έχουμε ένοπλες δυνάμεις που έχουν ρόλο» πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κανένα από αυτά τα απονενοημένα διαβήματα διότι ξέρει καλά ότι και η διπλωματική συγκυρία δεν της επιτρέπει μία τυχοδιωκτική κίνηση.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Ε.Ε. φαίνεται ότι δεν απέτρεψαν μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου