Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, σε ετοιμότητα η ΕΚΤ - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, σε ετοιμότητα η ΕΚΤ



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την τόνωση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και εκ των αξιωματούχων στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, Όλι Ρεν. Εν μέσω προκλήσεων όπως ο εμπορικός πόλεμος και το Βrexit, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης. 


Η κλιμάκωση της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη του αναμενομένου επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος τον Ιούνιο.
Ο δείκτης Sentix για το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο -3,3 τον Ιούνιο, από 5,3 τον Μάιο. «Η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Sentix, Μάνφρεντ Χιούμπνερ.
Στη Γερμανία, το επενδυτικό κλίμα υποχώρησε στο -0,7, με τον δείκτη σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2010, σηματοδοτώντας πολλές πιθανότητες ύφεσης. Η υποχώρηση του δείκτη σε αρνητικά επίπεδα «καθιστά πολύ πιθανή μια ύφεση», τονίζει ο κ. Χιούμπνερ.
Με τη γερμανική «ατμομηχανή» να ασθμαίνει και την οικονομία της Ευρωζώνης να κατεβάζει ταχύτητα, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις για πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης.
O εμπορικός πόλεμος πιθανότατα δεν πρόκειται να εκτονωθεί άμεσα και η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για την τόνωση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Όλι Ρεν.
Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του τρίτου γύρου φθηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ, με τον προέδρό της, Μάριο Ντράγκι, να επαναλαμβάνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε ετοιμότητα να εξετάζει μεγαλύτερο εύρος μέτρων για την ενίσχυση του πληθωρισμού, που παραμένει από το 2013 κάτω από το στόχο της ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στις παραπάνω δεσμεύσεις, ο Ρεν -πιθανός διάδοχος του Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ- άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν ταμπού και ότι πέραν των επιτοκιακών μειώσεων ή της επανέναρξης των αγορών ομολόγων, υπάρχουν και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως ένα κλιμακούμενο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. «Το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε, εάν το υπαγορεύουν οι οικονομικές εξελίξεις, να χαμηλώσει τα επιτόκια και να εφαρμόσει πιθανά μέτρα μετριασμού ή ακόμη και να επανενεργοποιήσει τις αγορές ενεργητικού», δήλωσε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη Τύπου.
«Σε περίπτωση περαιτέρω αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση και παραμένει σε ετοιμότητα να αναπροσαρμόσει όλα του τα εργαλεία, σύμφωνα με τις συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου