Αρχίζει η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου της Μέι - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Αρχίζει η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου της Μέι


Αρχίζει σήμερα η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας στη θέση της Τερέζα Μέι. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και το αποτέλεσμα αναμένεται κατά το μεσημέρι.


Δέκα κορυφαία στέλεχη έχουν θέσει υποψηφιότητα, εκ των οποίων ωστόσο τρεις είναι οι επικρατέστεροι: ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών (Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ αντίστοιχα), καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.
Όποιος από τους υποψηφίους δεν καταφέρει σήμερα να συγκεντρώσει τουλάχιστον 17 ψήφους από τους συνολικά 313 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία. Η πρώην υπουργός Εργασίας Έστερ ΜακΒέι και ο βουλευτής Μαρκ Χάρπερ θεωρείται το πιθανότερο να αποχωρήσουν σήμερα από την κούρσα της διαδοχής.
Η επόμενη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν 33 ψήφους. Η διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου απομείνουν δύο μόνο υποψήφιοι. Ο νέος ηγέτης των Τόρις αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Ιουλίου.
Ο Μπόρις Τζονσον, ο οποίος εγκαινίασε χθες την προεκλογική εκστρατεία του και θεωρείται το μεγαλύτερο φαβορί για τη θέση της Μέι, δεσμεύτηκε να φέρει εις πέρας το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η νέα παράταση που έχει πάρει από τις Βρυξέλλες.
Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό του, ο Τζόνσον τόνισε ότι το άτακτο Brexit δεν είναι προτεραιότητά του και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να φέρει μία καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες.
Μία νέα κυβέρνηση «με νέα εντολή, νέα αισιοδοξία και νέα αποφασιστικότητα» θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ένωση με μία τροποποιημένη συμφωνία», εξέφρασε την αισιοδοξία ο Τζόνσον.
Την προοπτική αυτή έχει διαψεύσει σε όλους τους τόνους η Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα που ο Τζόνσον εμφανιζόταν αισιόδοξος στους υποστηρικτές του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροπούσε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, συστήνοντας στις χώρες-μέλη, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της Ε.Ε. να είναι προετοιμασμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου