Το Ιράν χαιρετίζει την προσπάθεια της Γαλλίας να διασώσει τη συμφωνία του 2015 - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Το Ιράν χαιρετίζει την προσπάθεια της Γαλλίας να διασώσει τη συμφωνία του 2015


Τις προσπάθειες της Γαλλίας να διασώσει τη συμφωνία του 2015 για τον πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χαιρετίζει η Τεχεράνη, όπου βρίσκεται σήμερα ο κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να αναζητηθούν μέσα για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.


Σε μία προσπάθεια να πιέσει τους Ευρωπαίους με τους οποίους συνήφθη η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα να το προστατεύσει από τις αμερικανικές κυρώσεις, το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα.
Ο Εμανουέλ Μπον ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Ιρανό αντιναύαρχο Αλί Σαμχανί, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αργότερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Αποστολή του είναι «να προσπαθήσει να ανοίξει τον δρόμο των συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, δηλαδή ακόμη κι ένα ατύχημα», δήλωσε χθες Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Σε κοινή τους ανακοίνωση χθες, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ε.Ε. αποκάλυψαν την επιθυμία του Ιράν «να παραμείνει στο πλαίσιο» της συμφωνίας. Παράλληλα όμως οι Ευρωπαίοι κάλεσαν την Τεχεράνη «να περιορίσει τις δραστηριότητές της και να συμμορφωθεί ξανά πλήρως και χωρίς καθυστέρηση» με τους όρους της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου