Οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη μετά τις εκλογές - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη μετά τις εκλογές



Ευρεία επικράτηση της Ν.Δ. και αυτοδυναμία σε σενάρια πεντακομματικής, εξακομματικής ή επτακομματικής Βουλής. Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, Alco για το Open, Metron Analysis για τον Alpha και Prorata για το newpost.gr, τέσσερις ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών.


Η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 9% ως 13% στην εκτίμηση ψήφου και τα σενάρια αυτοδυναμίας της Ν.Δ. ξεκινούν από τους 155 βουλευτές και φτάνουν ως και τους 170. Στο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής -όπου δύο εκ των Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, Χρυσή Αυγή και ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη που βρίσκονται στο όριο της εισόδου μείνουν εκτός- τότε οι προβλέψεις δίνουν ποσοστά κοντά στο 40% για τη Ν.Δ. και αυτοδυναμία με 170 βουλευτές, ίσως και περισσότερους.
Αυτά είναι τα δημοσκοπικά δεδομένα και δείχνουν ότι η αντεπίθεση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουν το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές. Είναι δε κρίσιμο για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ -με τα δεδομένα των ευρωεκλογών- να έχει πιάσει ταβάνι στη συσπείρωσή του και να μην έχει διείσδυση στα μικρότερα κόμματα.
Οι πρώτες κινήσεις
Η παγίωση αυτής της εικόνας τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει βάλει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κλίμα προετοιμασίας και ετοιμότητας. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του για τη στελέχωση του Μαξίμου -που προορίζεται να έχει ρόλο ισχυρού διευθυντηρίου- ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη κατά τα 3/4.
Πρόσωπα - κλειδιά αναφέρονται ο Άκης Σκέρτσος, παλαιός συνεργάτης των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάκη Πικραμμένου και Γιάννη Στουρνάρα, παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ και προορίζεται για θέση ευθύνης στο νέο πρωθυπουργικό γραφείο και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, αμφότεροι εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ερώτημα αποτελεί αν ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρεθεί από τις 8 Ιουλίου στο Μαξίμου ή την κυβέρνηση, όπως και αν επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ζούλας.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η «απειλή» Μητσοτάκη πως όποιος «συλληφθεί» να ράβει κοστούμια πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις θα έχει συνέπειες, φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει και οι πληροφορίες που μπορούν να διασταυρωθούν και να μεταδοθούν είναι ελάχιστες. Συζητείται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει και με πολιτικά πρόσωπα εκτός Ν.Δ., αλλά και με μη πολιτικά πρόσωπα για τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση, αλλά η αναφορά σε ονόματα σε αυτή τη φάση είναι παρακινδυνευμένη. Άλλωστε, είναι λογικό τόσο ο τελικός αριθμός των εδρών όσο και η σταυροδοσία να παίξουν ρόλο στις τελικές του αποφάσεις.
Όλα όμως δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμο τον «οδικό χάρτη» των πρώτων ημερών για την κυβέρνησή του, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το βράδυ της Κυριακής των εκλογών λάβει το τηλεφώνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα θα προχωρήσουν γρήγορα. Η ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιουλίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης-παραλαβής, που οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η νέα κυβέρνηση να ανακοινωθεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και να ορκιστεί το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουλίου.
Η Βουλή αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα ξεκινώντας τις εργασίες της την Τετάρτη 17 Ιουλίου, για να εκλέξει το νέο Προεδρείο της, ενώ την επομένη, Πέμπτη 18 Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάγνωση και συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τη σχετική ψηφοφορία να προγραμματίζεται για την Κυριακή 22 Ιουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Βουλή θα λειτουργήσει χωρίς θερινά τμήματα, σε Ολομέλεια, ενώ θα διακόψει τις εργασίες της για το διάστημα 10-17 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου