Στο φως τρεις άγνωστες διαθήκες της Αρίθα Φράνκλιν - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Στο φως τρεις άγνωστες διαθήκες της Αρίθα Φράνκλιν



Τρία χειρόγραφα με μουτζούρες και σημειώσεις στο περιθώριο, που βρέθηκαν τυχαία σε ένα κλειδωμένο συρτάρι και ανάμεσα σε μαξιλάρια ενός καναπέ, στην έπαυλη της Αρίθα Φράνκλιν, στο Ντιτρόιτ, εννέα μήνες μετά τον θάνατό της, ανατρέπουν όσα έχουν συμφωνήσει οι τέσσερις γιοι της για το μοίρασμα της περιουσίας της.


Μέχρι τον Μάιο που βρέθηκε η χαμένη διαθήκη της βασίλισσας της σόουλ, όλοι νόμιζαν ότι δεν είχε αφήσει εντολές για την περιουσία της. Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο του Μίσιγκαν, η περιουσία της θα διαμοιραζόταν εξίσου ανάμεσα στους τέσσερις γιους της. Είχαν, μάλιστα, συμφωνήσει με την απόφαση του δικαστηρίου, να δώσει εντολή στην ανιψιά της,  Σαμπρίνα Γκάρετ Όουενς, να εκτελέσει τη συμφωνία. Όμως, η Όουενς, στις 3 Μαΐου, βρισκόταν στην έπαυλη και ανακάλυψε το κλειδί ενός  κλειδωμένου ντουλαπιού. Όταν το άνοιξε, δεν πίστευε στα μάτια της. Μέσα βρήκε μία χειρόγραφη διαθήκη με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2010 και ένα άλλο έγγραφο, που φαίνεται να επαληθεύει τη διαθήκη, με ημερομηνία  Οκτώβριος του 2010.

Βρήκε, επίσης, μία διαθήκη γραμμένη το 2014, που ανατρέπει τις δύο προηγούμενες, ανάμεσα σε μαξιλάρια ενός καναπέ. Σε όλα τα έγγραφα υπάρχουν σημειώσεις στο περιθώριο, μουτζούρες και αναφορές σε έναν λογιστή, διάφορους δικηγόρους και έναν πατέρα «που ποτέ δεν συνεισέφερε τίποτα στον γιο του». Την Τρίτη, δικαστήριο του Μίσιγκαν αποφάσισε να καλέσει ειδικό για να τα εξετάσει καθώς, επίσης, να αναλάβει και αυτός, μαζί με την ανιψιά της Φράνκλιν, ρόλο στην διαχείριση της περιουσίας, την οποία διεκδικούν οι γιοι και οι υπόλοιποι συγγενείς της διάσημης τραγουδίστριας.  
Την υπόθεση περιπλέκουν διάφορα ζητήματα. Τα έσοδα της έπαυλης αυξάνονται καθημερινά, από πνευματικά δικαιώματα και  εισπράξεις από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Amazing Grace» του Σίντνεϊ Πόλακ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με κινηματογραφικά στούντιο για βιογραφικές ταινίες -σε μία από αυτές θα την υποδυθεί η Τζένιφερ Χάντσον- καθώς και για σειρά από αιτήματα για αντικείμενά της από Μουσεία και ιδιώτες-το ένα  αίτημα είναι από τον Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε το καπέλο που φορούσε η Αρίθα Φράνκλιν όταν τραγούδησε στην πρώτη τελετή ορκωμοσίας του, το 2009.  
Επίσης, η αμερικανική Εφορία διεξάγει έρευνα στα οικονομικά της τραγουδίστριας, η οποία εμφανίζεται να χρωστά εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, ενώ γίνονται φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία από τις περιοδείες της.  
Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε τον Αύγουστο του 2018, από καρκίνο στο πάγκρεας, σε ηλικία 76 ετών. Στις διαθήκες του 2010, ζητά από τους γιους της να λάβουν μέτρα για τη φροντίδα του μεγαλύτερου γιου της, του 64ρονου Κλάρενς, ο οποίος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Τον γέννησε, όταν ήταν 12 ετών.  
Στα ίδια έγγραφα, αφήνει τα τρία της σπίτια στους τρεις υπόλοιπους γιους της και λέει ότι τα κοσμήματα, οι γούνες, τα ακριβά έπιπλα και τα πνευματικά δικαιώματα θα μοιραστούν στα ίσα στα παιδιά της. Αναφέρεται ότι το ύψος των πνευματικών δικαιωμάτων φτάνει τα 100.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ στην τράπεζα, η τραγουδίστρια είχε 1,6 εκατ. δολάρια. Επίσης, αναφέρεται στον Έντουαρντ Τζόρνταν τον πρεσβύτερο, ως τον πατέρα του Κλάρενς και του δεύτερου γιου της, του Έντουαρντ Φράνκλιν, τον οποίο γέννησε όταν ήταν 14 ετών και τονίζει ότι «δεν θα πάρει ποτέ χρήματα ή περιουσία που ανήκει στον Κλάρενς».
Στη διαθήκη του 2014, ονομάζει τον νεότερο γιο της, τον 49χρονο Κέκαλφ, ως τον εκτελεστή της διαθήκης και μοιράζει την περιουσία της στους τρεις γιους της χωρίς να αφήνει τίποτα στον Κλάρενς. Ζητά απλά, από τους αδελφούς του να τον βλέπουν κάθε εβδομάδα για να φροντίζουν τις ανάγκες του. Στο δικαστήριο, την Τρίτη, οι δικηγόροι όλων των εμπλεκομένων παρουσίασαν διαφορετικές εικόνες ο καθένας από την πλευρά του πελάτη του, και ήταν έντονες οι διαφωνίες ανάμεσα στους συγγενείς. Γι’ αυτό και η δικαστής αποφάσισε να αναλάβει ειδικός τον έλεγχο της περιουσίας μαζί με την Σαμπρίνα Γκάρετ Όουενς, επιβλέποντας τυχόν διαπραγματεύσεις για πωλήσεις ακινήτων και αντικειμένων. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου