Τζόνσον: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ή «παράδοση» στην Ε.Ε. - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Τζόνσον: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ή «παράδοση» στην Ε.Ε.


Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου απαιτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, έπειτα από την ταπεινωτική ήττα που υπέστη χθες το βράδυ και το ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε από τους δικούς του αντάρτες και από την αντιπολίτευση ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσουν το no deal Brexit. Σε μία ευθεία σύγκρουση με τον ηγέτη των Εργατικών, ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι παραδίδει τη χώρα στα χέρια της Ε.Ε. και τον προκάλεσε να δώσει το ΟΚ για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.



«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας: το “νομοσχέδιο παράδοσης” που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που ο Κόρμπιν προτείνει, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται οπωδήποτε τη στήριξη των δύο τριτων του κοινοβουλίου για να προκηρύξει εκλογές. Αν και έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Τζόνσον στην κάλπη, όπως ο ίδιος δηλώνει, ο Κόρμπιν διεμήνυσε σήμερα στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών έως ότου πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για Brexit χωρίς συμφωνία.
Η χθεσινή κίνηση του κοινοβουλίου να περάσει νομοσχέδιο για την αποτροπή του άτακτου Brexit – στη βάση του οποίου ο Τζόνσον διαπραγματεύεται μία «βελτιωμένη» συμφωνία με τις Βρυξέλλες – αφήνει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. στον αέρα. Είτε το no deal είτε η πλήρης απόσυρση του Brexit δεν φαίνεται να ικανοποιεί επί του παρόντος τους Βρετανούς ψηφοφόρους.  
Οι αντάρτες Τόρις και η αντιπολίτευση θα καταθέσουν αργότερα το νομοσχέδιο για τη νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, έως τον Ιανουάριο του 2020, εφόσον δεν υπάρξει η «βελτιωμένη» συμφωνία με τις Βρυξέλλες, έως τις 19 Οκτωβρίου. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία επί της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.
Στο μεταξύ, η απόφαση του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ να αποπέμψει 21 βουλευτές που τάχθηκαν με το μέρος της αντιπολίτευσης δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στο – ούτως ή άλλως διχασμένο – Συντηρητικό Κόμμα.
Άνθρωποι ωστόσο από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αυτή η κρίση μπορεί να είναι προς όφελός του, ειδικά εάν κερδίσει στις εκλογές, αφού θα μπορεί πλέον να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για το Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου