Στο 4,4% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για σημαντική διεύρυνση σε σχέση με το 2017, όταν διαμορφώθηκε στο 3,9%.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2018, παρά τα ποσά που κατεβλήθησαν για το κοινωνικό μέρισμα και τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων στα τέλη του περασμένου έτους.
Ήταν η τέταρτη διαδοχική χρονιά κατά την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα κινήθηκε υψηλότερα του στόχου, με την κυβέρνηση να επιζητεί έξτρα δημοσιονομικό χώρο για παροχές και την αντιπολίτευση να υπογραμμίζει ότι με την τακτική της αυτή αποστερεί πολύτιμα κεφάλαια από την πραγματική οικονομία.
Με την χώρα να είναι σε προεκλογικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση δεσμεύεται μετά την κατάργηση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων να καταργηθεί και εκείνο για μείωση του αφορολόγητου ορίου. Οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό, εάν εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, δηλαδή έξτρα «χώρος», πέραν των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί η Αθήνα.
Με βάση την πρώτη κοινοποίηση προς την Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 8,15 δισ. ευρώ. Δεν είναι απολύτως συγκρίσιμο με αυτό που περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας, καθώς μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Η διαφορά είναι οριακή, με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει το πλεόνασμα βάσει του προγράμματος στο 4,29%. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για την επανεκτίμηση και του εφετινού πλεονάσματος, που θα της δώσει περιθώρια για περισσότερες παροχές.
Σύμφωνα με τους επίσημους στόχους η Ελλάδα οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για κάθε έτος από το 2018 έως και το 2022. Σε σημερινή συνέντευξή του στους Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι οι στόχοι αυτοί θα τηρηθούν. Από την πλευρά του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλό τον στόχο και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του ότι θα διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους τη μείωσή του.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που στηρίζονται στον νέο Κανονισμό ESA 2010 (549/2013) για το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών, έδειξαν επίσης ότι το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2018, διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.
Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος σε ονομαστικές τιμές ήταν 334,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 181,1% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου