ΕΥ: Ηχηρό καμπανάκι για το μέλλον της ΔΕΗ - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΕΥ: Ηχηρό καμπανάκι για το μέλλον της ΔΕΗ


Η συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς, η εκρηκτική αύξηση στο κόστος δικαιωμάτων ρύπων και οι αυξημένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις απαιτούν άμεσα, δραστικά μέτρα για να αποφευχθεί το βραχυκύκλωμα στη ΔΕΗ. ΔΕΗ-15,59% Ηχηρό καμπανάκι για το μέλλον της έρχεται να χτυπτήσει η Ernst & Young, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, που έδειξαν βαρύτατες ζημίες. Η μετοχή της εταιρείας στο Χ.Α. κάνει σήμερα «βουτιά» 16%. 


Οι ελεγκτές της ΕΥ κάνουν λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Αυτή όπως εξηγούν προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους  υπολείπονταν κατά 949εκατ.  ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.
«Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» προειδοποιεί η ΕΥ στην έκθεση ελέγχου. 
Yπενθυμίζεται ότι το 2018 η ΔΕΗ ήλθε αντιμέτωπη με ζημίες μετά από φόρους 542 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017, με βάση τα αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Τα δύο ζητούμενα
Όπως γράφει σήμερα η «Ν» ζητούμενο για την εταιρεία είναι η προσαρμογή στα αυξημένα λειτουργικά κόστη που «φέρνει» η εκτίναξη των δικαιωμάτων ρύπων, με τη σχετική δαπάνη σχεδόν να υπερδιπλασιάζεται την περσινή χρονιά (αγγίζοντας τα 279,5 εκατ. από 141,6 εκατ. το 2017).  Παράλληλα καλείται να θέσει σε εφαρμογή «αντίμετρα» που θα περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες στη συρρίκνωση των εσόδων της από τη δρομολογημένη μείωση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι δύο παραπάνω παράγοντες, μαζί με τα αυξημένα για φέτος «βάρη» από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, «διαπερνούν» όλα τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης για την περσινή χρονιά.
Η χρηματοδότηση
Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η ΔΕΗ πρόσφατα εξασφάλισε νέο κοινοπρακτικό δάνειο αξίας 200 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αποπληρώσει διεθνές ομόλογο, που λήγει τον Μάιο. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου ενέκρινε νέο δάνειο 160 εκατ. ευρώ. 
Πέρα από τη σύναψη νέων δανειακών συμβάσεων, σημαντική ένεση ρευστότητας αποτελεί και η εισροή 550,7 εκατ. ευρώ στα ταμεία της τον περασμένο μήνα, με την προπληρωμή της φετινής κατανάλωσης του Δημοσίου.
 εταιρεία έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,165 δισ. ευρώ, με μία σειρά κινήσεων που ενισχύουν τη ρευστότητα της επιχείρησης και συμβάλλουν τόσο στην κάλυψη των τρεχουσών οικονομικών αναγκών της όσο και στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο μόνο για φέτος αναμένεται να ανέλθει σε 686,7 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, τα πλάνα της ΔΕΗ για την περαιτέρω οικονομική της ενίσχυση δεν σταματούν εδώ, καθώς -όπως έχει γίνει γνωστό- υπό εξέταση βρίσκεται επίσης η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες χαμηλής τάσης. Αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση θα επιδιώξει να αντλήσει ένα ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ, με βάση κύκλους της επιχείρησης το ύψος της επιδιωκόμενης χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς το σχετικό σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου