Τη βεβαιότητά της ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία τερματισμού του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, που έχει θορυβήσει τις διεθνείς αγορές και επισκιάζει την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα έλεγα "ναι"», ήταν συγκεκριμένα η απάντηση της κας Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της Milken Institute Global Conference εάν θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις των δύο κρατών θα έχουν επιτυχή κατάληξη με τη σύναψη συμφωνίας.
Ουάσινγκτον και Πεκίνο ενεπλάκησαν τον τελευταίο χρόνο σε εμπορικό πόλεμο που σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή ομοβροντιών επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών και αντιποίνων σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ασταμάτησες απειλές περί κλιμάκωσης.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θεωρείται πως βρίσκονται σε σημείο καμπής, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που επρόκειτο να μιλήσει στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν, να ταξιδεύει στην Κίνα, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η Λαγκάρντ ήταν η πρώτη και κεντρική ομιλήτρια στην ετήσια εκδήλωση-μαγνήτη του Ινστιτούτου Μίλκεν για χιλιάδες παράγοντες οι οποίοι ορίζουν τις τάσεις στα χρηματοοικονομικά, στην υγεία και σε άλλα πεδία.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν διαβλέπει πώς η οικονομία των ΗΠΑ θα ολισθήσει σε ύφεση, μετά την αποκάλυψη πως ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ανήλθε στο 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε ετήσιο ρυθμό.
Αρκετοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, ωστόσο η ταχύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ίσως ωθήσει πολλούς να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Η Λαγκάρντ επισήμανε, πάντως, πως χρειάζονται κι άλλα στοιχεία πριν γίνουν αρκετά ασφαλείς προβλέψεις.
Μολονότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, κάτι που η επικεφαλής του Ταμείου θεωρεί «μυστηριώδες», η Λαγκάρντ συμπλήρωσε πως προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις να αυξηθούν, «σταδιακά και αργά», τους επόμενους μήνες, εν μέρει εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου