Επικίνδυνος για τους άνδρες ο αυξημένος καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Επικίνδυνος για τους άνδρες ο αυξημένος καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας



Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Heart, η ύπαρξη καρδιακού ρυθμού 75 παλμών ανά λεπτό (bpm) σε κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη περιελάμβανε εκατοντάδες άνδρες που είχαν μετρήσει τα ποσοστά ανάπαυσής τους σε δύο περιπτώσεις για διάστημα 10 ετών.


Ένας καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας 75-bpm (ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας NHS της Αγγλίας UK) αποδείχθηκε ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι άνδρες που διανύουν την δεκαετία των 50, των οποίων ο καρδιακός ρυθμός είναι αυξημένος έχουν κίνδυνο καρδιακής πάθησης όταν φτάσουν στην δεκαετία των 60.
Ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας αναφέρεται στο πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά όταν το άτομο έχει ξεκουραστεί για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Ένας ρυθμός από 50 έως 100 bpm θεωρείται φυσιολογικός, αλλά οι χαμηλότεροι ρυθμοί υποδεικνύουν καλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα και πιο αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς.
Για τη μελέτη, ο επικεφαλής συγγραφέας Salim Barywani από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και οι συνεργάτες του, διερεύνησαν τον αντίκτυπο που έχει ο ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας στη μακροχρόνια υγεία και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (πριν από την ηλικία των 75 ετών).
Ο Barywani και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τυχαία 798 άνδρες (ηλικίας 50 ετών και άνω) από το γενικό πληθυσμό, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί σε έρευνες το 1993 σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και τα επίπεδα άγχους τους. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο που περιελάμβανε μέτρηση του καρδιακού τους ρυθμού ηρεμίας. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: εκείνοι με ρυθμό ανάπαυσης 55 ή λιγότερο bpm, σε εκείνους με 56-65 bpm, σε μία ομάδα με 66-75 bpm και σε μία αποτελούμενη από άτομα με 75 bpm.
Οι συμμετέχοντες μετρήθηκαν και πάλι το 2003 και το 2014 για να εκτιμηθούν τυχόν μεταβολές των ποσοστών μεταξύ 1993 και 2003, καθώς και θάνατος από οποιαδήποτε αιτία και οποιεσδήποτε θεραπείες που είχαν λάβει μέχρι το 2014.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ρυθμός των παλμών 75 bpm ή υψηλότερος συσχετίστηκε με διπλάσιο αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD), σε σύγκριση με εκείνους που ήταν στο ποσοστό 55 bpm ή χαμηλότερο.
Οι συμμετέχοντες με σταθερούς παλμούς καρδιάς μεταξύ 1993 και 2003 (όταν οι άνδρες ήταν στην ηλικία των 50 ετών) είχαν κατά 44% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά τα επόμενα 11 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους με αυξημένους παλμούς. Επιπλέον, για κάθε επιπρόσθετη αύξηση αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 3%.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Barywani,  η παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας των ασθενών με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Έτσι, όσοι διαπιστώνονται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από κάποιες καρδιακές παθήσεις, μπορούν να λάβουν πρόσθετες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής, με έμφαση στην άσκηση και τη διατροφή τους. 
Τι προκαλεί τους υψηλούς παλμούς καρδιάς
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Fitbit, μερικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό της καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας και ανάπαυσης είναι η στέρηση του ύπνου, η υπερβολική άσκηση, το άγχος και η αφυδάτωση.
Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τον καρδιακό παλμό ηρεμίας;
Για να μετρήσετε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, ένα άτομο μπορεί να πάρει τον παλμό του (μετά από ανάπαυση για τουλάχιστον πέντε λεπτά) μετρώντας τον αριθμό των φορών που η καρδιά χτυπά μέσα σε ένα λεπτό.
Εναλλακτικά, οι κτύποι μπορούν να μετρηθούν πάνω από 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να διπλασιαστούν ή να μετρηθούν πάνω από 15 δευτερόλεπτα και να πολλαπλασιαστούν επί τέσσερα. Ο παλμός μπορεί να γίνει αισθητός στον καρπό, κοντά στη βάση του αντίχειρα ή στο λαιμό κάτω από τη σιαγόνα.
Τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας ενός ατόμου, αλλά, γενικά, η γήρανση τείνει να αυξάνει τον ρυθμό και η τακτική άσκηση τείνει να τον μειώνει. 
Τα τέσσερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αρχίσουν να μειώνουν τον ρυθμό της καρδιάς ανάπαυσης είναι:
Να αυξήσουν την άσκησή του γιατί μια γρήγορη βόλτα, η κολύμβηση ή η ποδηλασία αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά μειώνεται σταδιακά. Να μειώσουν το άγχος με χαλαρωτικές δραστηριότητες, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να χάσουν βάρος γιατί όσο πιο βαρύς είναι κανείς τόσο πιο πολύ πρέπει να δουλέψει η καρδιά για να προμηθεύσει το σώμα με αίμα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Ashleigh Li, από το British Heart Foundation, επεσήμανε, ότι αφού η μελέτη αφορούσε μόνο τους άνδρες, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να διερευνήσουν πραγματικά εάν αυτός ο δεσμός ισχύει για όλους , δηλαδή και για τις γυναίκες και φυσικά αν αφορά για άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου