Κατατέθηκε στον ESM το αίτημα για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Κατατέθηκε στον ESM το αίτημα για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ



Στάλθηκε σήμερα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την μερική αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.



Σημειώνεται ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς τον ESM συζητήθηκε στις επαφές που είχε το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα ζητήθηκε και η συνδρομή του ΔΝΤ ούτως ώστε να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις που ίσως υπάρχουν από κράτη-μέλη πέριξ του γερμανικού άξονα.

Το εν λόγω αίτημα αρχικά θα εξεταστεί σε επίπεδο ESM και αν υπάρξει η πρώτη αυτή έγκριση θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κρατών-μελών που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Πιθανότατα η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Euroworking group που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου.

Θα πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική επικύρωση από τα κοινοβούλια, η τελική έγκριση από τον ESM και ακολούθως το επίσημο αίτημα προς το Ταμείο.


Από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε προ ημερών σε αίτημα αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ, αξίας 3,7 δισ. ευρώ.

H Αθήνα θέλει να προχωρήσει στη συμβολική προεξόφληση των δύο πρώτων ετών του δανείου το οποίο λήγει το 2024, προκειμένου σε πρώτη φάση να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις την τρέχουσα διετία ακόμα περισσότερο. Στόχος είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων του 2019 – 2020 που αφορά δόσεις αποπληρωμής συνολικά 3,7 δισ. (1,5 δισ. ευρώ που λήγουν εφέτος και 2,2 δισ. ευρώ που λήγουν το 2020). Πρόκειται για τμήμα του δανείου με (πολύ υψηλό) επιτόκιο 5,13%.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από την εν λόγω κίνηση θα είναι της τάξης των 150 - 180 εκατομμυρίων ευρώ σε εύρος διετίας.

Η εκκίνηση της συγκεκριμένης διαδικασίας προϋποθέτει την συμμετοχή του ESM, καθώς για να προεξοφλήσει το ελληνικό δημόσιο το "ακριβό" δάνειο του ΔΝΤ πρέπει είτε να πάρει το "ΟΚ" από τον ESM, είτε να του προεξοφλήσει ανάλογο ποσοστό του δανείου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση "θίγεται" η seniority του ESM έναντι του ΔΝΤ.

Το θέμα δεν είναι τυπικό, καθώς όπως εξηγήθηκε στο Capital.gr από αρμόδιο παράγοντα του ESM, αν μία χώρα που "χρωστάει" στον ESM, χωρίς την άδειά του επιχειρήσει να εξοφλήσει το ΔΝΤ, αυτό θα έχει συνέπεια στις αγορές, καθώς μια τέτοια πράξη θίγει το seniority του ESM, δηλαδή το δικαίωμά του να είναι ο πρώτος στην σειρά εξόφλησης από τον δανειολήπτη, παράλληλα και μαζί με το ΔΝΤ. Όμως ο ESM χρηματοδοτεί τα δάνειά του από την αγορά, ενώ αντίθετα το ΔΝΤ αντλεί τα κεφάλαιά του από τους μετόχους του. Έτσι αν μονομερώς παρακαμφθεί ο ESM με πληρωμή του ΔΝΤ, αυτό θέτει σε αμφισβήτηση το seniority που έχει έναντι των άλλων με αποτέλεσμα να απειληθεί το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο αναχρηματοδότησής του από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου