Η προγιαγιά του Άρτσι έχει περιουσία αξίας 500 εκατ. δολαρίων - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Η προγιαγιά του Άρτσι έχει περιουσία αξίας 500 εκατ. δολαρίων



Με τι είδους "ασημένιο κουτάλι” γεννήθηκε στο στόμα του ο μικρός Άρτσι Χάρισον Μάουντμπατεν-Ουίνσδορ; Πιθανώς με ένα χρυσό, αφού η προγιαγιά του ζει σαν βασίλισσα.

Μόνο η Ελισάβετ ΙΙ μπορεί να αποκαλεί διάφορα παλάτια σπίτι της, να φοράει τιάρες Cartier, να την ανήκουν σπάνιοι πίνακες, να έχει μια ατελείωτη συλλογή από πολύχρωμα καπέλα με ασορτί σύνολα και να μην είναι δισεκατομμυριούχος . Η μεγαλειότητα της φοράει το στέμμα από το 1953, ζει μια ζωή σούπερ πλούσιου, αλλά απέχει πάρα πολύ από το να συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη- ή ακόμα και του δικού της Ηνωμένου Βασιλείου. Η περιουσία της βασίλισσας είναι εννιαψήφια και υπολογίζεται γύρω στα 500 εκατ. δολάρια, αλλά υπολείπεται για να την εντάξει στην φετινή λίστα του Forbes που περιέχει 2.153 δισεκατομμυριούχους. Παρόλα αυτά απολαμβάνει έναν τρόπο ζωής που σίγουρα θα ζήλευαν πολλοί από αυτούς.

Η 93χρονη μονάρχης, άμεσα, έχει στην κατοχή της περιουσιακά στοιχεία όπως το κάστρο του Balmoral στη Σκοτία και την έκταση με τα ακίνητα στο Sandringham του Νόρφολκ. Όμως τα περιουσιακά στοιχεία της με την μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα το παλάτι του Buckingham, βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία ενός ειδικού διαχειριστικού σώματος που ονομάζεται Crown Estate.

Εάν η βασίλισσα είχε στον έλεγχο και στην ιδιοκτησία της το Crown Estate- το οποίο έχει στην κατοχή του μυριάδες ιδιοκτησίες- τότε, όπως υπολογίζει το Forbes, η Ελισάβετ θα ήταν το πλουσιότερο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο (και η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη) με μια περιουσία που θα ξεπερνούσε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Και σε αυτό το πόσο δεν υπολογίζεται η αξία των βασιλικών συλλογών- που τελούν υπό τον έλεγχο του Royal Collection Trust- και περιέχουν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, όπως αυγά Fabergé και πίνακες του Ρέμπραντ. Αν συνυπολογιζόντουσαν και αυτά, η περιουσία της βασίλισσας θα αυξανόταν κατά ένα δισ. δολάρια.

Και βέβαια η βασίλισσα έχει και τα έσοδα της, από τις ιδιοκτησίες που διαχειρίζεται το Crown Estate, με τα οποία χρήματα πληρώνει φόρους καθώς και τα προσωπικά της έξοδα. Το Επίδομα Μοναρχίας (Sovereign Grant ), που ισούται με το 25% των εσόδων από το Crown Estate, πηγαίνει στην πληρωμή των επίσημων βασιλικών εξόδων, τα οποία περιλαμβάνουν μισθοδοσία υπαλλήλων, έξοδα κίνησης και ταξίδια, έξοδα συντήρησης, νοικοκυριού και πολλά άλλα. Στα έσοδα της δεν συγκαταλέγονται τα κέρδη από τα στοιχήματα στις ιπποδρομίες- που ως γνωστό η βασίλισσα έχει μεγάλη αδυναμία στα άλογα και στους ιπποδρομιακούς αγώνες.

Φυσικά, ο πρωτότοκος γιος της, ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν είναι τόσο ευκατάστατος όσο η μητέρα του. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ο 70χρονος πρίγκιπας της Ουαλίας απολαμβάνει τα εισοδήματα του από το Δουκάτο της Κορνουάλης (Duchy of Cornwall ), ένα καταπίστευμα real estate, το οποίο διαχειρίζεται μια έκταση 131.000 εκταρίων και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 450 εκατ. δολαρίων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα έσοδα από αυτό το καταπίστευμα δεν καλύπτουν μόνο τα ετήσια έξοδα του Κάρολου, αλλά και των δύο γιων του, του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι καθώς και των οικογενειών τους. Το 2018 οι οικογένειες των Γουίλιαμ και Χάρι είχαν συνολικά, προσωπικά έξοδα 6,1 εκατ. δολαρίων, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τη φύση αυτών των δαπανών.

Παρά την ατελείωτη συμπάθεια που απολαμβάνει η βασιλική οικογένεια- και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο- εντός της χώρας υπάρχει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που τη θεωρεί ως βάρος για τους φορολογούμενους. Ο αντίλογος θέλει τη βασιλική οικογένεια να δίνει ώθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, υπολογίστηκε ότι ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν φιλοδώρησε την οικονομία της χώρας με 1,5 δισ. δολάρια, ενώ η Brand Finance θεωρεί ότι η βασιλική οικογένεια εισφέρει στον τουρισμό της χώρας περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Η βασιλική οικογένεια σε αριθμούς
Real Estate
$18.7 δισ.: Η αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή του το Crown Estate στην Μεγάλη Βρετανία και τη Σκοτία. Από τεχνικής άποψης το χαρτοφυλάκιο ανήκει στη βασίλισσα, όμως η ίδια δεν δικαιούται να προβεί σε μια πώληση αυτών των ακινήτων.

$4.7 δισ.: Σύμφωνα με την Lenka Duskova της τσέχικης εταιρείας Luxent που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, αυτή είναι η αξία του παλατιού του Buckingham που διαθέτει 775 δωμάτια και αποτελεί την κατοικία των ηγεμόνων του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1837. Δηλαδή αξίζει λίγο περισσότερο από την περιουσία του Richard Branson.

$1.3 δισ.: Αυτή είναι η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του Δουκάτου της Κορνουάλης των 131.000 εκταρίων. Στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται επίσης τα νησιά Scilly, καθώς και οικιστικές και εμπορικές ιδιοκτησίες στο Λονδίνο και αλλού

$600 εκατ.: Η αξία του παλατιού του Kensington, της κατοικίας των παιδικών χρόνων της βασίλισσας Βικτορίας και πολλών άλλων νεαρών "γαλαζοαίματων” για μια περίοδο που διήρκεσε τρεις αιώνες.

Το Lifestyle
200 δισ.: Τόσες φορές έχει υπάρξει η μορφή της βασίλισσας στα γραμματόσημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σχεδίαση τους δεν έχει αλλάξει από το 1967 και πιστεύεται ότι είναι το πιο αναπαραγόμενο τεχνούργημα στην ιστορία.

$17.627.021: Η αξία των κοσμημάτων και των κομματιών Fabergé, από τη συλλογή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, που δημοπρατήθηκαν από τους Christie’s το 2006. Τα μοναδικά κομμάτια περιλάμβαναν για τιάρα Poltimore – δημιουργία του 1870 από τους Garrard, για λογαριασμό της λαίδης Poltimore , της δεύτερης συζύγου του βαρόνου Poltimore, του θησαυροφύλακα της βασίλισσας Βικτορίας- η οποία πουλήθηκε έναντι 1,7 εκατ. δολαρίων.

$2.423.050: Η αξία ενός σπάνιου γραμματόσημου του 1847. Το αχρησιμοποίητο γραμματόσημο που εκδόθηκε στην βρετανική αποικία του Μαυρίκιου, πουλήθηκε το 1993.

$2,2 εκατ.: Η περιουσία της Μέγκαν Μαρκλ σύμφωνα με τις αμοιβές που λάμβανε όταν συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά "Suits”. Η πλέον δούκισσα του Σάσεξ, υποδυόταν την " Rachel Zane”, εμφανίστηκε στη σειρά για επτά σεζόν και υπολογίζεται ότι κέρδιζε περί τα 57,500 δολάρια ανά επεισόδιο.

$1.039.758: Η τιμή στην οποία δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, η Rolls-Royce Phantom IV του 1955 που ανήκε στην βασίλισσα Ελισάβετ. Άλλα "γαλαζοαίματα” αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί περιλαμβάνουν μια Daimler Super V-8 του 2001 (έναντι 55.575 δολαρίων) και το αγαπημένο Audi Cabriolet του 1994 της πριγκίπισσας Νταϊάνα που έπιασε 59.500 δολάρια.

$583.000
: Το σύνολο των κερδών της βασίλισσας Ελισάβετ από τις ιπποδρομίες για το 2018, σύμφωνα με την Βρετανική Αρχή Ιπποδρομιών. Το άλογο μεγαλύτερης αξίας που έχει στην κατοχή της είναι το "Estimate”, το οποίο κέρδισε στις ιπποδρομίες του Ascot το 2012 και το 2013, αποφέροντας κέρδη στην Ελισάβετ άνω των 487.000 δολαρίων. Από το 2014 το άλογο αποσύρθηκε στο κτήμα του Sandringham.

$222.500: Η τιμή που έπιασε σε δημοπρασία το βελούδινο φόρεμα, δημιουργία του Victor Edelstein, το οποίο φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο ο τότε πρόεδρος Ρήγκαν το 1985. Το φόρεμα πέρασε στην ιστορία από τον χορό της πριγκίπισσας με τον ηθοποιό Τζον Τραβόλτα και δημοπρατήθηκε το 1997.

$25.277: Το κόστος των διδάκτρων του σχολείου Thomas’s Battersea, του πρίγκιπα Τζορτζ για τη σχολική σεζόν 2019-2020, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων και της εγγραφής.

23.578: Ο αριθμός των πολύτιμων λίθων που εκτίθενται στη συλλογή των Πετραδιών του Στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται και το σκήπτρο της μοναρχίας, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ενθρονίσεις, από αυτή του Καρόλου ΙΙ το 1661, και ενσωματώνει το διαμάντι Cullinan I: Το μεγαλύτερο υψηλής ποιότητας λευκό διαμάντι, βάρους 530,2 καρατίων.

$3.900: Η τιμή που έπιασε μια κούκλα του 1935, που ανήκε στο παρελθόν στην πριγκίπισσα Ελισάβετ και πουλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Ένα χρόνο νωρίτερα, δύο κουκλάκια "Μίκι” και "Μίνι” που είχαν δοθεί στις τότε πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα από τη νταντά τους, Clara Allah Knight, πουλήθηκαν έναντι 1.164 δολαρίων.

1.306
: Ο αριθμός των σκύλων ράτσας κόργκι που εγγράφηκαν στα μητρώα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1944, όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ απέκτησε το πρώτο δικό της ως δώρο για τα 18α γενέθλια της. Η εγγραφή κόργκι στα μητρώα, εκείνη τη χρονιά αυξήθηκε κατά 56% και συνέχισε με αυτή την τάση ως το 1960. Η επιρροή της βασίλισσας Ελισάβετ στην αγορά σκύλων κόργκι ήταν τόσο μεγάλη, έτσι ώστε όταν το 2018 πέθανε το τελευταίο κόργκι της βασίλισσας, η Κυνοφιλική Ένωση της χώρας, έθεσε προσωρινά την συγκεκριμένη ράτσα στη λίστα "που βρίσκεται σε κίνδυνο”.

800: Ο αριθμός των εταιριών που έχουν λάβει τη "σφραγίδα της βασιλικής αποδοχής” και περιλαμβάνει φίρμες όπως η Burberry ή την Abbey England που κατασκευάζει σέλες. Η βασιλική οικογένεια παρέχει την αποδοχή της σε εταιρείες που την προμηθεύουν με αγαθά και υπηρεσίες- και σύμφωνα με την Brand Finance κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως και 5% θετική επίδραση στα έσοδα αυτών των εταιρειών.

7: Η θέση του Άρτσι, του νεογέννητου γιου του πρίγκιπα Χάρι στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου