Μέτρα για την εποχική αντιμετώπιση των κουνουπιών λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων με δεκαπενθήμερες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας, καθώς και με επιπλέον έκτακτες παρεμβάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο. Ζητεί, ωστόσο, τη συνεργασία των πολιτών για τη λήψη προληπτικών μέτρων σε ιδιωτικούς χώρους.
Η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε φρεάτια κι ανθυγιεινές εστίες γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας απολυμάνσεων κι απεντομώσεων μετά από ανοιχτό διαγωνισμό. Επίσης, με δικό του συνεργείο απολυμάνσεων κι απεντομώσεων πραγματοποιεί καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου απεντομώσεις σε δημοτικά κτήρια, σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Η καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών με επιπλέον ψεκασμούς εφαρμόζεται ως συμπληρωματικό μέτρο σε έκτακτες συνθήκες, σε περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα επικίνδυνων νοσημάτων, μετά από χορήγηση σχετικής έγκρισης του υπουργείου Υγείας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας) και κατόπιν γνωμοδότησης από την αρμόδια Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας. Ψεκασμοί σε αυλές σχολείων, σε χώρους πρασίνου (πάρκα πλατείες) και γενικότερα σε χώρους του αστικού ιστού δεν επιτρέπονται, παρά μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το αρμόδιο Υπουργείο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, η υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο. Η ατομική προστασία, τα μέτρα πρόληψης στο σπίτι, και κυρίως η προσπάθεια για τη μείωση των εστιών αναπτύξεις κουνουπιών, όπου αυτές δημιουργούνται, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους, σε συνεργασία με τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εφαρμόζοντας τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, ο δήμος καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους διαχειριστές των δημοτικών κτηρίων, καθώς και όλους όσοι εργάζονται σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά κτήρια, να μεριμνήσουν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας:
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών).
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα ή με απάλειψη στο δέρμα ενδείκνυται για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών - σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια - και πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, ώστε να δίνεται η ευκαιρία να στεγνώνει το έδαφος και άλλες επιφάνειες.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από δοχεία, λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, παλιά λάστιχα, υδρορροές, λακκούβες, ρωγμές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών. Σε χώρου εργασίας (εργοτάξια αποθήκες) όπου υπάρχουν λόγω χρηστικότητας κουβάδες, βαρέλια κι άλλα αντικείμενα που μπορεί να συγκεντρώσουν νερό, συνιστάται να τοποθετούνται ανάποδα.
- Μείωση χρήσης νερού σε μπαλκόνια και κοιμητήρια ώστε να μη δημιουργούνται σημεία με λιμνάζοντα νερά (στο έδαφος, σε δοχεία, πιατάκια γλαστρών, λακκούβες, ρωγμές κλπ) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη κι αν φεύγει το πολύ νερό από τον ιδιωτικό χώρο, πέφτει και μένουν λακκούβες, ρωγμές κλπ σε έδαφος, πεζοδρόμια, δρόμους ή γεμίζουν φρεάτια, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών.
«Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν κάθε καλοκαίρι προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας, π.χ. ένα μικρό πιατάκι γλάστρας με στάσιμο νερό σε μπαλκόνι ή μια διακοσμητική δεξαμενή σε αυλή ή κήπο μιας κατοικίας μπορεί να αποτελέσει δυνητική εστία ανάπτυξης κουνουπιών για την ευρύτερη περιοχή» δηλώνει η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας και Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Ελένη Μυριβήλη, σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σύνθετη και δεν επαφίεται αποκλειστικά στις Δημόσιες και Δημοτικές αρχές, αλλά απαιτεί και τη συμμετοχική δράση των πολιτών καθώς πολλές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών εντοπίζονται μέσα σε ιδιωτικούς χώρους».
Η Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων, και συγκεκριμένα το τμήμα Αστικής Πανίδας, μετά και από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της 2ης Δημοτικής Κοινότητας (16.04.2019), επισημαίνει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για τη κατάχρηση νερού στο Α΄ Κοιμητήριο-Άλσος Λογγίνου και πέριξ του. Με βάση του ειδικούς στις απολυμάνσεις αλλά και τις υποδείξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητείται η συνδρομή των πολιτών για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στο Α’ Κοιμητήριο και γύρω από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου