Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά η απειλή των πρόσθετων δασμών ισχύει - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά η απειλή των πρόσθετων δασμών ισχύει



Οι ελπίδες για μία συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα δεν έχουν πεθάνει. Αναζωπυρώνονται έστω και εν μέσω αμερικανικών λεκτικών πυρών προς τον «δράκο», που δεν θέλει από τη μία να δείξει πως υποκύπτει, αλλά και δεν επιδιώκει από την άλλη την μετωπική σύγκρουση. 


Έτσι κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί, την Πέμπτη, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε, για διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν και τον Εκπρόσωπο Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Δεν διευκρινίζεται πάντως εάν θα συνοδεύεται από αποστολή 100 αξιωματούχων και επιχειρηματιών, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. 
«Ύστερα από πρόσκληση του εκπρσώπου Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και του υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ο αντιπρόερος της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για εμπορικές συνομιλίες στις 9 και 10 Μαΐου» αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση, που ανήρτησε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου στην ιστοσελίδα του.
Η ανακοίνωση ήλθε λίγες αφότου ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Αμερικανών άσκησε κριτική στους Κινέζους για πισωγυρίσματα και διεμήνυσε πως η ανακοίνωση για αύξηση των δασμών την Παρασκευή ισχύει. «Αισθανόμασταν πως ήμασταν σε καλό δρόμο για να πετύχουμε κάτι. Στην πορεία της τελευταίας εβδομάδας, όμως, είδαμε την Κίνα να κάνει πίσω από δεσμεύσεις και αυτό κατά την άποψή μας είναι ανεπίτρεπτο, τόνισε ο Λάιτχαϊζερ, προσθέτοντας ότι μένουν ακόμη σημαντικά ανεπίλυτα ζητήματα.
REUTERS/JÚLIA LEDUR
Από την πλευρά του και ο Μνούτσιν ανέφερε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Πεκίνο υπήρξαν ενδείξεις για οπισθοχωρήσεις εκ μέρους της κινεζικής πλευράς, αλλά υπήρξαν παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά. Αυτό άλλαξε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η Κίνα έστειλε ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας, που περιελάμβανε φραστικές μεταβολές σε μία σειρά ζητημάτων. Αυτές «είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη συμφωνία δραματικά» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε πάντως ότι το 90% της συμφωνίας έχει οριστικοποιηθεί. 
Ωστόσο ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Μεταξύ άλλων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το εάν οι υφιστάμενοι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ προκειμένου  να διασφαλιστεί ότι η Κίνα θα τηρήσει το δικό της μέρος των δεσμεύσεων. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. 
Από την πλευρά τους οι Κινέζοι μέσω της κρατικής εφημερίδας Global Times σημειώνουν πως είναι «πολύ καλά προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά αποτελέσματα» των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης μίας προσωρινής διακοπής τους. Η πόρτα για τις συνομιλίες δεν κλείνει, ακόμη και εάν οι ΗΠΑ όντως αυξήσουν τους δασμούς την Παρασκευή, ξεκαθαρίζει η εφημερίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου