Τι και εάν δέχεται διεθνώς κριτική για την στροφή του στον προστατευτισμό και τις μονομερείς ενέργειες. Στο εσωτερικό ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, βλέπει τα ποσοστά έγκρισης της οικονομικής πολιτικής να σκαρφαλώνουν στα επίπεδα ρεκόρ του 56% και αυτό δεν εκπλήσσει. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με αισθητά ταχύτερους ρυθμούς από την Ευρώπη, αλλά και από τις προβλέψεις των αναλυτών, η ανεργία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα, που είχαν να δουν οι Αμερικανοί από το 1969 και οι μισθοί αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.
«Είναι η οικονομία ανόητε» θα μπορούσε να απαντήσει ο Τραμπ σε όσους αναρωτιούνται για το προβάδισμα που φαίνεται να έχει για την εκλογική μάχη του 2020 έναντι των πιθανών υποψηφίων των Δημοκρατικών. «Είναι αρκετά απλό. Αλλά οι πολίτες θα ψηφίσουν κάποιον ακόμη και αν δεν τους αρέσει, αν πιστεύουν ότι κάνει καλό στα οικονομικά τους» σχολίασε ο Μικ Μαλβάνι, προσωρινός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, αποκαλύπτοντας ότι η οικονομία θα είναι το ισχυρό χαρτί, που θα παίξει ο Αμερικανός πρόεδρος, ελπίζοντας ότι αυτό θα «σβήσει» τις όποιες σκιές για σκάνδαλα ηθικής φύσεως και ενδείξεις παρακώλυσης της Δικαιοσύνης.
Το 56% στις θετικές γνώμες για την οικονομική πολιτική, είναι το υψηλότερο, με διαφορά, που καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση του SSRS για λογαριασμό του CNN. Σε όλα τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής οι θετικές κρίσεις είναι κάτω του 50%. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που εκφράζουν έντονη αποδοκιμασία για τη συνολική εικόνα του Τραμπ στην προεδρία, το 20% αναγνωρίζει ότι κάνει καλή δουλειά στην οικονομία. Το γενικό ποσοστό έγκρισης της πολιτικής του προέδρου είναι μόλις 43%.
Η αμερικανική οικονομία- κόντρα στις εκτιμήσεις για επιβράδυνση- αναπτύχθηκε με ρυθμούς 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019. Διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στο σύνολο του έτους οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα υπερβούν το 2%, καθώς θα περιορίζεται ο αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων, ενώ θα γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των εμπορικών αντιπαραθέσεων. Ο Τραμπ ελπίζει ότι θα πέσουν και πάλι έξω και για να είναι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί πιέζει με συνεχείς παρεμβάσεις τη Fed για μείωση των επιτοκίων. Αυτή θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση του δολαρίου και θα καθιστούσε τα αμερικανικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά. Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος σε ορίζοντα έξι μηνών και αυτό μάλλον δεν αρέσει στον πρόεδρο.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έστειλε πρόσφατα μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο- τουλάχιστον όχι φέτος. Μπορεί δε να επικαλεστεί και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας για να στηρίξει το επιχείρημά της ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Το ποσοστό της ανεργίας είναι μόλις 3,6%.
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του δεν θα αφήσει την κεντρική τράπεζα να πιστωθεί την εξέλιξη. Είχε υποσχεθεί να προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και μπορεί να πει ότι το έκανε ρίχνοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά 1,2 μονάδες.
Όταν παρέδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα η ανεργία ήταν στο 4,8%. Για τον Ομπάμα η απασχόληση ήταν επίσης το ισχυρό χαρτί. Όταν ανέλαβε το ποσοστό της ανεργίας ήταν 9,3%. Με τη βοήθεια και της Fed, δημιουργήθηκαν κατά τη θητεία του 11,64 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου