Στην επόμενη φάση περνά η διεκδίκηση του έργου, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ περίπου, για την κατασκευή και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στη Θεσσαλονίκη, με τρεις υποψηφίους. Από την αρχική διαδικασία προχωρούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δηλαδή τα τρία σχήματα που είναι η κοινοπραξία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ και οι συμμετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΜΥΤΙΛ+0,16% και της ΑΚΤΩΡ, με την επόμενη φάση να οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του τελικού διαγωνισμού.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει αναλάβει να ορίσει τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο με καθήκοντα τη νομική, οικονομική διαδικασία και τη χρηματοπιστωτική του κάλυψη. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλής Νικολάου θα πρέπει να στείλει αίτημα στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να τύχει εγκρίσεως, κατ' άρθρο 128 του ν. 4412/2016.
Σενάρια αξιοποίησης
Με την ενέργεια αυτή θα ξεκινήσει και η καθοριστική φάση που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Μέχρι σήμερα τα βασικά σενάρια για το έργο είναι η αξιοποίηση του χώρου είτε ενιαία είτε με κατάτμηση. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, πάντως, το σενάριο της κατάτμησης είναι και το πιο «ασθενικό», καθώς περιλαμβάνει περίπλοκες διαδικασίες. Στη συνέχεια από το τελικό μοντέλο που θα προκύψει, θα πάμε στην τελική φάση, που είναι να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές προκειμένου να αναδειχτεί ο ανάδοχος - παραχωρησιούχος.
Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση Εμπορευματικού Κέντρου στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη». Η επένδυση εκτιμάται σε ένα ποσό που κυμαίνεται από 150 έως 200 εκατ. ευρώ και προσομοιάζει με την επένδυση για το Θριάσιο Ι.
Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει την παραχώρηση του ακινήτου για 50 έτη. Εκτιμήσεις για 215 εκατ. Πάντως, η εκτιμώμενη από τη ΓΑΙΑΟΣΕ αξία της σύμβασης παραχώρησης, υπολογιζόμενη με αντικειμενική μέθοδο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 ν. 4413/2016) ανέρχεται κατά προσέγγιση σε καθαρή παρούσα αξία 215 εκατ. ευρώ.
Στη β' φάση του διαγωνισμού ο υποψήφιος επενδυτής ή κάποιο μέλος της κοινοπραξίας δεν αρκεί μόνο να είναι κατασκευαστής, αλλά να διαθέτει ικανοποιητική ειδική εμπειρία στους τομείς της συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης εμπορευματικών κέντρων ή και κλειστών ή ανοικτών αποθηκευτικών χώρων, συνολικού εμβαδού τουλάχιστον 75 χιλ. τ/μ., για συνεχόμενο χρονικό διάστημα τριών ετών κατ' ελάχιστον στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα πάντα με τους όρους της προκήρυξης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου