Συνέδριο Economist: Η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ βάζει την Τουρκία στη γωνία - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Συνέδριο Economist: Η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ βάζει την Τουρκία στη γωνία



Οι προπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο παράγοντας Τουρκία, οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας και οι ευρωεκλογές, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης στο επενδυτικό συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη.


Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή για τη ΝΑ Ευρώπη του Economist Intelligence Unit στη Νέα Υόρκη Πέτερ Σερέττι, σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται μέτρια ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, με κυριότερα ρίσκα την επιβράδυνση στην Κίνα και τον προστατευτισμό στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές της νομισματικής πολιτικής στο προσεχές μέλλον.
Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς -όπως είπε- η λειτουργία του επόμενου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναμένεται να μην αποτελεί business as usual. Υπογράμμισε άλλωστε ότι στη Βρετανία, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες φέρνουν πρώτο κόμμα το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, θα αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα εξελίξεων για την Τερέζα Μέι και το κόμμα της.
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι δεν αναμένεται περισσότερο από 2% ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια και πως η ανεργία θα συνεχίσει σε υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ότι η ΝΔ μάλλον θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αν και θα συναντήσει ίσως δυσκολία κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης,προέβη στην εκτίμηση ότι μετά την προκατάληψη των προηγούμενων ετών για την ανατολική Μεσόγειο, η οποία είχε συνδεθεί με συνθήκες αστάθειας, σήμερα διανοίγεται μια νέα προοπτική, η οποία ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο και είναι σε θέση να μετασχηματίσει την περιοχή. Επίσης απηύθυνε μήνυμα προς δυνητικούς επενδυτές: «Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσετε τα πλεονεκτήματα».
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μίλησε για εξαιρετική σχέση και συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα. «Το Ισραήλ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία και η πτήση από την Κύπρο είναι μόλις 25 λεπτά. Η Ελλάδα αφήνει τα χειρότερα πίσω και είναι έτοιμη να κάνει μια νέα αρχή. Παραμένει στην ΕΕ και είναι ίσως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική της στον τουρισμό. Η Κύπρος αποτελεί πλέον ένα οικονομικό success story και οι αναπτυξιακές προοπτικές της παραμένουν ιδιαίτερα δυναμικές μεσοπρόθεσμα», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούν οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας, όπου η Κύπρος «κάνει σταθερά βήματα, με αυτοπεποίθηση». Όπως είπε, η πόρτα είναι ανοιχτή και στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση.

«Σήμερα, αν σε ενδιαφέρει η καινοτομία και δεν είσαι στο Ισραήλ, ίσως χάνεις κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη ο πληρεξούσιος υπουργός οικονομικών για τη Βόρεια Αμερική της Οικονομικής Αποστολής της Κυβέρνησης του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη Ίων Ελρόι, τονίζοντας ότι 350 παγκόσμιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του R&D στη χώρα του.
Ο κ. Ελρόι υπογράμμισε τις στενές σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, σε τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Το 25% των επενδυτών στην Κύπρο είναι Ισραηλινοί, τόνισε ο κ. Ελρόι, σημειώνοντας ότι τα projects που υλοποιούν από κοινού ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το Horizon 2020 είναι για το Ισραήλ τα περισσότερα απ’ ό,τι με κάθε άλλη χώρα.
Ο ίδιος στάθηκε στην προοπτική που καταγράφεται στο πεδίο της ενέργειας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται διαφοροποίηση των πηγών της και το Ισραήλ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, με σημαντικές δυνατότητες κάλυψης των αναγκών της. «Έχει σοβαρούς λόγους να επενδύσει κανείς στο Ισραήλ», συμπέρανε ο κ. Ελρόι.
Με τη σειρά του ο ο πρώην αναπλ. υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Γιάννης Νεγρεπόντε δεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου ότι «Οι ΗΠΑ, ως κοινωνία και ως κυβέρνηση, ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία που καταγράφεται ανάμεσα στις δημοκρατίες της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μια νέα γεωπολιτική εξέλιξη, πολύ σημαντική».
Περιγράφοντας το θετικό μομέντουμ στην περιοχή, ο κ. Νεγροπόντε παρατήρησε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει πλέον από την οικονομική κρίση. Επιπλέον, στάθηκε στην πρόσφατη επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της μέχρι πρότινος ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο φεύγει μια σκιά που διαχρονικά υπήρχε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναφέρθηκε δε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εντοπισμένα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτές ενισχύουν περαιτέρω τη δυναμική στον τομέα της ενέργειας, με εύλογο αντίκτυπο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Ο κ. Νεγροπόντε χαρακτήρισε στο πλαίσιο αυτό σημαντική διπλωματική εξέλιξη την πρόσφατη κοινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) Ντέιβιντ Χάρρις, παρατήρησε κατά την ομιλία του ότι «με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται μια εναλλακτική στρατηγική έναντι της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχουμε πλέον μια μεγάλη αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί. Αποτελεί συν τοις άλλοις, επεσήμανε, κίνητρο για δυνητικούς επενδυτές. Ο κ. Χάρρις προέβλεψε ότι οι τρεις χώρες θα καταστούν άγκυρες της διεθνούς κοινότητας στην ανατολική Μεσόγειο, μαζί με ορισμένες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ίσως ο Λίβανος. Τα ρίσκα; «Τουρκία, Ιράν, Ρωσία», σύμφωνα με τον κ. Χάρρις.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χάρρις συμπέρανε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα πλέον, κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, παρά τις πρότερες ιδεολογικές τους τοποθετήσεις, μοιράζονται τις δημοκρατικές αξίες και τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, γεγονός που συντέλεσε στην ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Την εκτίμηση ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποκτά κρίσιμο ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη εξέφρασε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη ο βουλευτής και επικεφαλής του τομέα εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο τομέας της ενέργειας (όπως είπε, όχι μόνο το αέριο αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) συνιστά τον παράγοντα – κλειδί, λειτουργώντας ως καταλύτης που δημιουργεί μομέντουμ για στενότερη συνεργασία στην περιοχή. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το «φιλόδοξο project» της μεταφοράς αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
«Η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει αποκλείσει τον εαυτό της διότι δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού. «Το δόγμα της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της έχει μετατραπεί σε μηδενικούς γείτονες χωρίς προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να στέλνουν τα σωστά μηνύματα και να είναι αισιόδοξες για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου