H Σίλικον Βάλεϊ παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» του Τραμπ κατά της Huawei - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

H Σίλικον Βάλεϊ παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» του Τραμπ κατά της Huawei



Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης για την προστασία των αμερικανικών δικτύων IT από ξένες απειλές, βάζοντας την Huawei στη μαύρη λίστα, δεν θα πονέσει μόνο την Κίνα. Οι παρενέργειες θα γίνουν αισθητές στη Σίλικον Βάλεϊ, της οποίας πολλές εταιρείες προμήθευαν τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με κρίσιμα εξαρτήματα για τα προϊόντα του από τα έξυπνα κινητά έως τα δίκτυα 5G. 


Είναι γνωστό ότι η Huawei ήταν η ίδια προμηθευτής για αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που τώρα πια απαγορεύεται να αγοράσουν την τεχνολογία της. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι πως η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και δεύτερη μεγαλύτερη, βάσει πωλήσεων, κατασκευάστρια έξυπνων κινητών στον κόσμο στηρίζεται και εκείνη σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικές εταιρείες, προσφέροντάς τους πολύτιμα έσοδα. 
Μόνο πέρυσι αγόρασε αμερικανικά εξαρτήματα αξίας 11 δισ. δολαρίων.  Αγοράζει μικροεπεξεργαστές για κινητά από τις Qualcomm και Broadcom, υλικά για πύργους κυψελωτών επικοινωνιών από την Intel, λογισμικό από την Oracle και δεκάδες ακόμη εξαρτήματα από μικρότερες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ. 
Τώρα όλες αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν την έγκριση των αμερικανικών αρχών για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στον κινεζικό κολοσσό και πιθανότατα δεν θα τη λαμβάνουν. Θα χάσουν έτσι ένα σημαντικό πελάτη. 
Σε ανακοίνωσή της η Huawei υπογραμμίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ όχι μόνο στηρίζεται σε αβάσιμες κατηγορίες, αλλά και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. 
H κλιμάκωση της αμερικανικής πίεσης στη Huawei έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχει οξυνθεί και η εμπορική αντιπαράθεση των δύο πλευρών, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί την Huawei ως «μοχλό» για να αποσπάσει κρίσιμες υποχωρήσεις από το Πεκίνο και να μπορεί να παρουσιάσει μία «καλή συμφωνία»  στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2020 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου