Nέα προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ιταλία, καλώντας τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν αξιόπιστο δημοσιονομικό «χάρτη» για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος φέτος και την επόμενη χρονιά, εάν επιθυμεί να αποφύγει την υπαγωγή της σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Η Κομισιόν προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας -το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας- παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., ένα πόρισμα που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της Ρώμης και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου άνω των τριών δισ. ευρώ.
«Δεν θα πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι θα εφαρμόσουμε αυτούς τους κανονισμούς, εάν δεν εκπληρωθούν τα κριτήρια», τόνισε ο επίτροπος Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου. «Κατά συνέπεια, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας. Πρέπει να δούμε ένα αξιόπιστο πλάνο για το 2019 αλλά και για το 2020. Είμαστε σε ετοιμότητα να λάβουμε υπόψη τυχόν νέα στοιχεία που ενδεχομένως να παρουσιάσει η Ιταλία, αλλά ας μην χάνουμε χρόνο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Ενωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, διεμήνυσε ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το «τεράστιο» δημόσιο χρέος της, ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο τσάρος της ιταλικής οικονομίας κάλεσε την κυβέρνηση της Ρώμης να αποφύγει μια πειθαρχική διαδικασία από τις Βρυξέλλες, που θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγάλο πρόστιμο.
Όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, προσκείμενες στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Ιταλία επιδιώκει να πείσει την Ε.Ε. να καθυστερήσει έως το φθινόπωρο μια απόφαση για το εάν θα προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία, καθώς η εικόνα των δημοσιονομικών της Ιταλίας αναμένεται να βελτιωθεί μετά τις φορολογικές εισφορές του Ιουλίου.
Εάν Ρώμη και Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας στις 26 Ιουνίου, ώστε να υπάρξει επίσημη επικύρωση από τις χώρες-μέλη πριν από τις θερινές διακοπές στις 8-9 Ιουλίου. Η Ιταλία ευελπιστεί να αποφύγει ένα τόσο σφιχτό χρονοδιάγραμμα, καθώς πιστεύει ότι η εικόνα των δημοσίων οικονομικών της θα είναι καλύτερη μετά τις εισπράξεις φόρων του Ιουλίου, ανέφεραν στο Reuters οι πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου