Eιδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία αδιαφανή πρακτική της Κίνας που έχει άμεσο αντίκτυπο σε άλλες χώρες και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για την τάση του Πεκίνου να χορηγεί- υπό άκρα μυστικότητα πολλές φορές- μεγάλα δάνεια προς άλλες οικονομίες, τα οποία στα χαρτιά εμφανίζονται πολύ μικρότερα.
Η απουσία διαφάνεια θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τους επενδυτές σε ομόλογα αυτών των χωρών, όπως προειδοποιεί η Κάρμεν Ράινχαρτ του Χάρβαρντ. Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ της Nomura πριν από λίγο καιρό στη Σιγκαπούρη, η Ράινχαρτ τόνισε: «Η ανάδυση της Κίνας ως παγκόσμιου πιστωτή σημαίνει επίσης πως υπάρχουν αρκετά κρυφά χρέη. Ξέρουμε ότι υπάρχουν χώρες, που έχουν δανειστεί από την Κίνα, αλλά ο δανεισμός αυτός δεν καταγράφεται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα». Συνέχισε δε λέγοντας πως το αποτέλεσμα είναι τα χρέη των χωρών αυτών να θεωρούνται πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα είναι και η επένδυση στα ομόλογά τους ασφαλής.
Όπως εξήγησε είναι αδύνατο για το ΔΝΤ να καταρτίσει μία ουσιαστική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του Πακιστάν, για παράδειγμα, εάν δεν γνωρίζει πραγματικά πόσα οφείλει το Πακιστάν στην Κίνα. «Κάνουν τις αναλύσεις τους με δεμένα τα μάτια» σημείωσε.
Σύμφωνα με τη Ράινχαρτ κρυφά δάνεια από την Κίνα, τα οποία και χρήζουν αναδιαπράγματευσης ή και αναδιάρθρωσης, έχουν πιθανότατα λάβει τα τελευταία χρόνια χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, το Μπαγκλαντές και η Κούβα. Η ίδια υπολογίζει ότι τα επίσημα στοιχεία ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτουν μόνο το ήμιση των κινεζικών δανείων προς άλλες χώρες.
Πηγή: CNBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου