Τα ελληνικά ομόλογα πήραν τη σκυτάλη της κούρσας από το Χ.Α. - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Τα ελληνικά ομόλογα πήραν τη σκυτάλη της κούρσας από το Χ.Α.



Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί σήμερα το κόστος δανεισμού στη χώρα, παρά το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά, χάρη σε προσδοκίες για ελαφρά αποκλιμάκωση έστω των εμπορικών εντάσεων, οι οποίες και οδηγούν τους επενδυτές στις μετοχές. 


Η ελληνική αγορά επηρεάζεται βεβαίως και από το διεθνές περιβάλλον, αλλά κινείται και στους δικούς της προεκλογικούς ρυθμούς. Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας έγινε δεκτή με έκδηλο ενθουσιασμό από το χρηματιστήριο Αθηνών χθες, όπου Γενικός Δείκτης και τζίρος απογειώθηκαν. Το Χ.Α. είναι φέτος το χρηματιστήριο με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. 
Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και στο 2,78% μειωμένη κατά πέντε μονάδες βάσης ή 1,88% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου αναφοράς έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 73 μονάδες βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 170 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν δώσει δυναμική ώθηση στις τιμές των ελληνικών τίτλων οδηγώντας σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα το επιτόκιό τους.
Οι επενδυτές επικρότησαν την απόφαση για πρόωρες κάλπες, η οποία απέτρεψε το ενδεχόμενο μίας παρατεταμένης και δη «τοξικής» προεκλογικής περιόδου, ενώ όπως επισημαίνεται σε σημειώματα επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, προσδοκιούν ότι από τις εκλογές θα προκύψει μία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις αγορές κυβέρνηση. Η ελπίδα για ένα πιο φιλικό στο επιχειρείν περιβάλλον είναι εξαιρετικά σημαντική σε μία χώρα, η οποία απέσπασε την αρνητική πρωτιά στην έρευνα με τις χώρες, που εμφανίζουν το πιο πολύπλοκο και απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον παγκοσμίως.
Ως ακόμη ένας λόγος της συνολικά θετικής εικόνας για το χρηματιστηριακό ράλι στην Ελλάδα αναφερόταν το Investment Forum in NY που ξεκινά σήμερα, καθώς οι προσδοκίες για το ενδιαφέρον που θα προκαλέσουν στους ξένους επενδυτές τα σχέδια και οι προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών, εντείνουν την αγοραστική διάθεση.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη εν τω μεταξύ, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου αυξάνεται ελαφρά στο -0,22% από -0,24%, ενώ του 30ετους Bund ενισχύεται κατά οχτώ μονάδες βάσης. Ανάλογη είναι η εικόνα για γαλλικά, ολλανδικά και ισπανικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού από την άλλη καταγράφει πτώση δύο μονάδων βάσης, στο 2,35%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου