ΗΠΑ εναντίον Ιράν: Το drone, οι κυρώσεις και ένας παρ’ ολίγον πόλεμος - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΗΠΑ εναντίον Ιράν: Το drone, οι κυρώσεις και ένας παρ’ ολίγον πόλεμος


Με εκατέρωθεν απειλές κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Στον απόηχο της κατάρριψης του αμερικανικού drone από ιρανικό πύραυλο, που λίγο έλειψε να φέρει τις ΗΠΑ και το Ιράν στο χείλος του πολέμου, η μεν Τεχεράνη διαμηνεύει ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας του, ο δε Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν και εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ.


 Στο αποκορύφωμα της επιδέινωσης των σχέσεων των δύο χωρών από τον περασμένο Μάιο, οπότε ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και προχώρησε την επιβολή νέων κυρώσεων, το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιμένοντας ότι αυτό πετούσε εντός των ορίων ευθύνης κι ελέγχου περιοχής του.
REUTERS/LEA DESRAYAUD
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ μάλιστα ανήρτησε σήμερα έναν χάρτη στο Twitter με τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης κατάρριψης του αμερικανικού drone
Στον χάρτη παρουσιάζονται επίσης και δύο κίτρινα τετράγωνα στην τροχιά της πτήσης του drone, τα οποία σύμφωνα με τον χάρτη προσδιορίζουν τα σήματα κλήσης για τις σχετικές προειδοποιήσεις, που έστειλε το Ιράν προς το αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα.
Σε αντίποινα, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον συγκεκριμένων θέσεων στο Ιράν. Στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία ήταν σε θέση μάχης, αλλά δεν εκτοξεύτηκαν τελικά πύραυλοι, καθώς ο Τραμπ άλλαξε γνώμη μόλις 10 λεπτά πριν, υπό την ανησυχία ότι θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.
«Δεν επιδιώκω πόλεμο, ο οποίος αν γίνει θα οδηγήσει σε εξάλειψη που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ. Αλλά δεν θέλω να το κάνω αυτό», είπε συγκεκριμένα ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC News μία ημέρα αφού ανακάλεσε τη διαταγή που είχε δώσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο βασικός περιφερειακός αντίπαλος του Ιράν, η Σαουδική Αραβία, κατηγόρησαν επίσης την τεχεράνη για επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα την περασμένη εβδομάδα στον Κόλπο του Ομάν και σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 12 Μαΐου.

Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν κοντά στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ, μία σημαντική αρτηρία για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου.
Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στα περιστατικά αυτά, αλλά οι παγκόσμιες δυνάμεις απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση στελνουν αντιπροσωπείες για συνομιλίες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μίας καταστροφικής σύγκρουσης, που ήδη έχει οδηγήσει στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Ακόμη όμως και αν οι ΗΠΑ δεν επιτεθούν, υποστηρίζει μιλώντας στην «Guardian» διπλωμάτης στην περιοχή, «το Ιράν θα εκλάβει τις – επιπλέον – κυρώσεις ως κλιμάκωση και μπορεί να αισθανθεί ότι πρέπει να απαντήσει σε αυτές, γεγονός το οποίο ίσως δεν αντιλαμβάνονται η ΗΠΑ».
Το πρόβλημα για την Τεχεράνη, τονίζει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC Τζόναθαν Μάρκους, είναι ότι δεν έχει τον χρόνο με το μέρος της. Οι οικονομικές κυρώσεις την πιέζουν αφόρητα. Και εκτός από το να απειλεί με χάος στην περιοχή, δεν έχει πολλά άλλα χαρτιά να παίξει. Ο Τραμπ από την πλευρά του, επαναλμβάνει μέσω Twitter, ότι δεν βιάζεται.
Ένας πόλεμος με το Ιράν θα είναι δαπανηρός και απρόβλεπτος. Δεν θα λύσει ούτε το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ούτε την αυξανόμενη κυριαρχία του Ιράν στην περιοχή. Αυτό, σχολιάζει ο Μάρκους, ήταν το έμμεσο συμπέρασμα του τελευταίου μεγάλου πολέμου της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή - την καταστροφή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου