Ε.Ε.: Έτοιμη για μέτρα κατά της Τουρκίας εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ε.Ε.: Έτοιμη για μέτρα κατά της Τουρκίας εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου



Μία σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων, καθώς και αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, εξετάζει η Ε.Ε. εξαιτίας της «παράνομης» γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters.


Η κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, η οποία ενδέχεται να αλλάξει, όπως επισημαίνει το Reuters, θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, διαμορφώνεται consensus για έγκριση σε πρώτο χρόνο των εξής μέτρων που πρότειναν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν:
  • «Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», κάτι που όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, αναμένεται να επιφέρει οικονομικό κόστος στην Άγκυρα.
  • Πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της «πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας (σ.σ. όπως είχαμε αποκαλύψει πάγωσε προκαταβολικά στις 28 Ιουνίου) και του Συμβουλίου Σύνδεσης». Επίσης, αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
  • Πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Κομισιόν είχε προτείνει να παγώσουν λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει έγκριση από το Συμβούλιο και την Κομισιόν. Τα υπό αναφορά προενταξιακά κονδύλια που προορίζονταν να χορηγηθούν το έτος 2020, αναμένεται να παγώσουν υπό το φως και των έκνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Στο πλαίσιο των πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που αναμένεται να εγκρίνουν οι «28», θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία», χωρίς πάντως η εν λόγω κίνηση να μεταφράζεται στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου επί του παρόντος.
Σε ό,τι αφορά στα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή τις κυρώσεις, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, αναλόγως της κλιμάκωσης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, καθώς η συντριπτική πλεινότητα των κρατών-μελών δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
«Θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε.
Τουρκία: «Κύπρος, το άτακτο παιδί της Ευρώπης»
Χθες, υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται τόσο στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης», όσο και στην Κύπρο, το «άτακτο παιδί της Ευρώπης, που εντάχθηκε στην Ε.Ε. παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και μαζί με την Ελλάδα οδηγεί σε αστάθεια την ανατολική Μεσόγειο».
«Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της. Όμως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού καθώς οι ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει εντάξει ακόμη και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το μοίρασμα των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ανησυχία Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Με νέα ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.
Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει ότι «οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου