Citi: Αλλαγή πορείας για την Ελλάδα - ποιος ο αντίκτυπος στην οικονομία - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Citi: Αλλαγή πορείας για την Ελλάδα - ποιος ο αντίκτυπος στην οικονομία


Mε το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη της 7ης Ιουλίου η Citi προβλέπει «αλλαγή πορείας» για την Ελλάδα, ύστερα από τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης, και προσπαθεί να αποτιμήσει τον αντίκτυπο, που αυτή θα έχει στην οικονομία. H αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο έχει πια περιοριστεί αισθητά από τη στιγμή, που τα περισσότερα κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η μείωση των φορολογικών βαρών προϋποθέτει άλλες πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, ενώ σημειώνει πως η επιστροφή σε ένα «ενάρετο μονοπάτι» ανάπτυξης και μείωσης χρέους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. 


Οι εκλογές της Κυριακής πιθανότατα θα επαναφέρουν στην εξουσία το συντηρητικό κόμμα της Ν.Δ., που έχει δεσμευθεί για φοροελαφρύνσεις και φιλική στις επενδύσεις στάση, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν μεγαλύτερη επιείκια και ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν πιθανόν και σε νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. 
Η Citi δίνει έμφαση σε δύο σημεία, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη φορολογία. Στο πρώτο μέτωπο, όπως επισημαίνει πολλά εξαρτώνται από τους επίσημους πιστωτές, τουλάχιστον για τώρα. Αν και το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ, η «βιωσιμότητά του εξερτάται εν πολλοίς, τουλάχιστον γαι τα επόμενα λίγα χρόνια, από την σχέση της Αθήνας με τους επίσημους πιστωτές, που έχουν στα χέρια τους το 80% του χρέους» αναφέρει. Υπογραμμίζει δε ότι το ρίσκο για αυτές τις σχέσεις είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα περισσότερα κόμματα έχουν φιλο-ευρωπαϊκή στάση. 
Όσον αφορά στα σχέδια για μειώσεις φορές, προειδοποιεί πως αυτά απαιτούν και δύσκολες αποφάσεις. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε ανταγωνιστικότητα και προσέλκυση επενδύσεων παρά την τεράστια εσωτερική αποτίμηση, παρατηρεί η Citi. Αυτό σε συνδυασμό με τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη. Οι φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και το να έχουμε μεγάλες μειώσεις φόρων δεν είναι εφικτό, χωρίς πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, όπως η εξυγίανση των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος, εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας. 
Η αποστολή της επόμενης κυβέρνησης να θέσει την οικονομία σε ένα ενάρετο μονοπάτι ανάπτυξης και να δρομολογήσει μία σταθερή πτώση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ παραμένει πολύ δύσκολη, καταλήγει η Citi. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου