Ανεβάζουν ταχύτητα οι κεντρικές τράπεζες στις μειώσεις επιτοκίων - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Ανεβάζουν ταχύτητα οι κεντρικές τράπεζες στις μειώσεις επιτοκίων


Ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης άνοιξε και ενδεχομένως να είναι πιο επιθετικός από ό,τι υπολόγιζαν το τελευταίο διάστημα οι αγορές. Μπορεί η FED να έστειλε σήμα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δραστική μείωση των επιτοκίων, αλλά θα επιλέξει τα μικρά βήματα, αλλά οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού προχωρούν με δυναμικούς ρυθμούς. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει από τον Σεπτέμβριο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι επενδυτές βλέπουν και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθεί, έστω και καθυστερημένα, σε αυτή την κατεύθυνση.
 

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές, με μία μείωση των επιτοκίων που ήταν σαφώς μεγαλύτερη του αναμενομένου και η Ινδία προχώρησε με τη σειρά της σε νέα μείωση, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον πολλαπλών γεωπολιτικών εντάσεων και εμπορικών αντιπαραθέσεων. 

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, επικαλούμενη την ασθενική ανάπτυξη και τον υποτονικό πληθωρισμό. Η κίνηση έστειλε το εθνικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι έβλεπαν μείωση 25 μονάδων. Μάλιστα η νομισματική αρχή άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει μη συμβατικά μέτρα, τα οποία και θα ενεργοποιήσει σε περίτπωση που κλιμακωθεί ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος Κίνας- ΗΠΑ. 

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, γνωστό και ως κίουι, υποχωρεί 2% στα 0,6397 δολάρια, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 0,6378 δολάρια. Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της χώρας καταγράφει πτώση 14 μονάδων βάσης στο ιστορικό ναδίρ του 1,158%, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες στρέφουν τους επενδυτές μαζικά στο κρατικό χρέος. Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 βυθίζεται και το δολάριο Αυστραλίας, καθώς θεωρείται εν πολλοίς βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα ακολουθήσει και εκείνη με μείωση επιτοκίων. Ήδη έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 1% από τον περασμένο μήνα, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έρχεται περαιτέρω χαλάρωση.

Στην Ινδία η RBI με την τέταρτη διαδοχική μείωση για το 2019 οδήγησε το βασικό επιτόκιο 35 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 5,40%. Και σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μείωση 25 μονάδων. Το reverse repo επιτόκιο μειώθηκε επίσης στο 5,15%. Τέσσερα μέλη ψήφισαν υπέρ της μείωσης κατά 35 μονάδες και δύο για 25 μονάδες. Στο σύνολό τους τα μέλη της κεντρικής τράπεζας στήριξαν την επιλογή να συνεχιστεί η χαλάρωση. 

Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ προβλέπεται να μειώσει το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5%, ενώ οι επενδυτές προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα οδηγήσει και τα δικά της επιτόκια υπό το μηδέν έως τον Μάρτιο του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου