Γ. Βαρουφάκης: Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε πιο αυταρχικό κράτος - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Γ. Βαρουφάκης: Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε πιο αυταρχικό κράτος



Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.


«Πίσω από το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος υπάρχει μια φιλοσοφία. Δεν είναι δική σας, την έχετε δανειστεί από το αγγλοσαξωνικό μοντέλο ίσως. Διαχωρίζετε τις πολιτικές αποφάσεις από την εκτέλεσή τους εκχωρώντας την εκτέλεση σε τεχνοκράτες», είπε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε: «Απορρίπτουμε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τον εξής λόγο. Στη μηχανολογία όταν πρόκειται να κτίσεις μια γέφυρα την αναθέτεις σε ένα τεχνοκράτη. Μια δημοκρατικά κατασκευασμένη γέφυρα θα καταρρεύσει. Όταν πρόκειται για δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει απολίτικη τεχνοκρατική λύση. Η πλάνη της διάκρισης μεταξύ πολιτικού σκοπού και τεχνοκρατικού μέσου βρίσκεται στη βάση του νεοφιλελευθερισμού. Η προσποίηση ότι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να γίνουν με απολίτικο τρόπο οδηγεί σε επιλογές πολιτικά ανεπαρκείς, ταξικές και τοξικές».
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο, λιγότερο λειτουργικό και πιο αυταρχικό κράτος στο όνομα ενός μικρού επιτελικού κράτους.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού σαν μεταρρυθμιστής αλλά διαβάζοντας το νομοσχέδιο νομίζω ότι συμπεριφέρεται ως νεαρός Άγιος Αυγουστίνος που προσευχόταν θερμά στον Θεό λέγοντας «κάνε με αγνό αλλά όχι ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Βλέπουμε μια σειρά από συνηθισμένες πρακτικές. Νομοσχέδια που ενώ αφορούν ζωτικά ζητήματα είναι αποσπασματικά ή να χρησιμοποιούνται κατεπείγουσες διαδικασίες για επείγουσες ανάγκες αλλά μόνο αυτές δεν εξυπηρετούνται».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός, απευθυνόμενος και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Μην ξαναμιλήσετε για τον ΣΔΟΕ εσείς τον καταργήσατε με εντολή της τρόικας», είπε κ. Βαρουφάκης ενώ κάλεσε τους πρώην συντρόφους του να μην αναφέρονται στην ΕΥΠ, κατηγορώντας τον κ. Ρουμπάτη ότι παρενέβαινε στο έργο της τότε κυβέρνησης.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη  Δραγασάκη υποστηρίζοντας ότι ως αντιπρόεδρος το 2015 είχε σχηματίσει «παράλληλη κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου