Χωρίς δημοσιονομικό κενό ο φετινός προϋπολογισμός - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Χωρίς δημοσιονομικό κενό ο φετινός προϋπολογισμός


«Η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-0,71% αλλά πλέον και οι εκπρόσωποι των θεσμών συγκλίνουν στο ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού», υποστήριξε αρμόδια κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι στη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων δεν τέθηκε το θέμα της αλλαγής στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων, άφησε μεν ανοικτό το ενδεχόμενο, επισήμανε ωστόσο ότι η όποια σχετική απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για τον ρυθμό υποβολής των αιτήσεων στη σχετική πλατφόρμα. 


Τα λεγόμενα «δομικά» δημοσιονομικά ζητήματα (μεταξύ των οποίων και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο του Δημοσίου προς τους ιδιώτες όσο και των ιδιωτών προς το Δημόσιο) αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα διαβουλεύσεων. Αρμόδια κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα για την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης, επιφυλάχθηκε να πει ότι το 2020 θα έχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, δεν απάντησε στο ερώτημα αν η φετινή χρονιά θα κλείσει με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2018. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, με το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς να διαμορφώνεται στο +1,5%. 
Το πλεόνασμα
Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 -εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος, καθώς από τη διαμόρφωσή του εξαρτάται και το πακέτο του 1,2 δισ. ευρώ- αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι είναι νωρίς ακόμη για την επίτευξη συμφωνίας, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπολείπονται τέσσερις μήνες για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πάντως, η ίδια πηγή, όταν ερωτήθηκε για το θέμα των ANFAs και των SMPs, απάντησε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο κατάλληλο μέρος και στον κατάλληλο χρόνο. 
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά τις διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής και των τεσσάρων θεσμών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και οι επαφές με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο των διαδικασιών του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ. Οι επαφές με το ΔΝΤ θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή. Όσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων για το κλείσιμο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι είναι προφανές ότι το κλείσιμο δεν θα επιτευχθεί μέχρι αύριο. Ερωτηθείς για το απώτατο χρονικό όριο, υποστήριξε ότι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η έκθεση των θεσμών θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί μέσα στον Νοέμβριο και πιθανότατα πριν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού. 
Για σήμερα είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν -πέραν των μακροοικονομικών και των δομικών δημοσιονομικών θεμάτων- τα θέματα του υπουργείου Υγείας, τα εργασιακά (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων κοινωνικής πολιτικής), ενώ η ατζέντα περιέχει και τα τραπεζικά και τα χρηματοπιστωτικά θέματα. Για αύριο Τετάρτη, τελευταία ημέρα των διαβουλεύσεων, θα συζητηθούν τα ενεργειακά, τα θέματα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και οι εκκρεμότητες στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της ψηφιακής πολιτικής πριν γίνει το κλείσιμο και αυτού του γύρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου