Μετά τη δυναμική επανεμφάνιση Τσακαλώτου και τη συμπόρευση του πρώην υπουργού Οικονομικών με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο κ. Τσίπρας αλλάζει γραμμή, εγκαταλείπει την τακτική της συνεννόησης για το ποια θέματα θα προωθηθούν και ποια όχι και αποφασίζει να μπουν όλα τα θέματα που αφορούν το κόμμα στην κρίση των μελών του.
Από το όνομα και το σήμα, μέχρι και την εκλογή αρχηγού από τη βάση, το θέμα που αποτελεί ταμπού για την εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς θεωρείται κομβικό για την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, καθώς ένας πρόεδρος εκλεγμένος από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και όχι από το συνέδριο (όπως έχει ήδη γίνει σε Κίνημα Αλλαγής, και Νέα Δημοκρατία) αποκτά υπερεξουσίες και αμφισβητείται, όταν έρθει η ώρα, μόνο στο ίδιο γήπεδο. Δηλαδή στη βάση και όχι στα κομματικά όργανα.
Το είχε προαναγγείλει με συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο» η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, το επανέλαβε προχθές ο εξάδελφος του κ. Τσίπρα Γιώργος Τσίπρας στην «Espresso», προτείνοντας «πανεθνική ψηφοφορία, όχι μόνο για την εκλογή αρχηγού από τη βάση, αλλά και αλλαγή ονόματος».
Ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μην μπει σε συνεννοήσεις και συμβιβασμούς, βλέποντας ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση οργανώνεται και συσπειρώνεται για τη μεγάλη μάχη του συνεδρίου. Φέρεται έτοιμος να προχωρήσει στις αλλαγές που θέλει και έχει προαναγγείλει και να αναμετρηθεί με όσους αντιδρούν. Θεωρεί πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας και δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε και ο κ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξη που έδωσε προχθές ότι «η επιρροή του αρχηγού στην κοινωνία υπερβαίνει αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα συναντήσει εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία υποστήριξε πως η εγγραφή νέων μελών δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, παρά μόνο με ραντεβού στο συντονιστικό της κάθε οργάνωσης ή συμμετοχή σε μια συνέλευση ο πολίτης που επιθυμεί να γίνει μέλος θα μπορεί να παίρνει την κάρτα του.
Ήταν η συνέχεια του «δεν θέλουμε followers για μέλη» που είχε πει ο κ. Σκουρλέτης και στον οποίο απάντησε ο Γ. Τσίπρας λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη και από μέλη και από followers, άλλωστε αυτό έκανε ο Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία, ο Σάντερς στις ΗΠΑ, οι Ποδέμος στην Ισπανία». Άποψη με την οποία συμφωνούν όλοι οι «προεδρικοί» που μιλούν για «κλειστές» οργανώσεις που πρέπει να «ανοίξουν», για ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να αφορά μόνο τους αριστερούς κ.λπ.
Για την εσωκομματική αντιπολίτευση όμως, τους 53+, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και για άλλα στελέχη αυτό είναι το πρόσχημα για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία -όχι τυχαία- ο Ευκ. Τσακαλώτος δημοσιοποίησε ότι ανησυχεί. Ανησυχεί δηλαδή για την μαζική μετακίνηση οπαδών και ψηφοφόρων του παλαιού ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή τους ως μέλη και τη δραματική αλλαγή της σύνθεσης της κομματικής βάσης, που θα φέρει και τις πλειοψηφίες στα «θέλω» του κ. Τσίπρα, ανάμεσα στα οποία και η ανάληψη σημαντικών ρόλων από τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ ή αν θέλετε τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Ραγκούσης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου κ.α.
Μέχρι στιγμής ένας σημαντικός αριθμός στελεχών μένει εκτός εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Βούτσης, ο Δημ. Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Μ. Καλογήρου, ο Δημ. Βίτσας και πολλοί άλλοι τηρούν στάση αναμονής. Σύντομα θα κληθούν να πάρουν θέση -στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής- ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει την απόφαση να μην προχωρήσει με «γέφυρες» και συναινέσεις όπως φέρονται να επιθυμούν και να προσπαθούν να προτείνουν, αλλά να παίξει σκληρά με σκοπό την επικράτησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου