Ρουχανί: Αισιόδοξος απέναντι στην Ε.Ε., αρνητικός απέναντι στις ΗΠΑ - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ρουχανί: Αισιόδοξος απέναντι στην Ε.Ε., αρνητικός απέναντι στις ΗΠΑ



Αρνητικός απέναντι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, θετικός απέναντι στην Ε.Ε. εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνεχίζει τη διπλωματική πρωτοβουλία για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.


Όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, το Ιράν και η Γαλλία ήρθαν πιο κοντά όσον αφορά τις απόψεις τους. «Ευτυχώς, οι απόψεις μας είναι πιο κοντά σε πολλά ζητήματα και τώρα πραγματοποιούνται συζητήσεις για τεχνικά ζητήματα σχετικά με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιέι.
Το ύφος ωστόσο του Ιράν παραμένει ίδιο απέναντι στις ΗΠΑ. «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ποτέ για να έχουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και έχουν υπάρξει αρκετές προσφορές για συνομιλίες, αλλά η απάντησή μας θα είναι πάντα αρνητική», δήλωσε σήμερα ο Ρουχανί σε ανοιχτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από τον ιρανικό κρατικό ραδιοσταθμό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και ασκεί τη «μέγιστη πίεση» στο Ιράν, πρότεινε να συναντηθεί με τους ηγέτες του και να έχει διμερείς συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις μαζί τους για να τερματιστεί η διαμάχη ανάμεσα στις χώρες τους.
Όπως διεμήνυσε ωστόσο και μετα τη σύνοδο της G7 στη Γαλλία ο Ρουχανί, το Ιράν δεν θα έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ έως ότου η Ουάσιγκτον άρει όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εκ νέου στην Τεχεράνη μετά την αποχώρησή της πέρυσι από τη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου