Ισραήλ: «Σημαντικό βήμα» Νετανιάχου - Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ισραήλ: «Σημαντικό βήμα» Νετανιάχου - Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης


«Ένα σημαντικό βήμα» προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έκαναν χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο κύριος αντίπαλός του, ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς. Έπειτα από την επιτυχημένη πρώτη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες, οι οποίοι αναδείχτηκαν σχεδόν ισόπαλοι στις εκλογές της περασμένης Τρίτης, θα επανέλθουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν.


Λεπτομέρειες της χθεσινής συζήτησης, υπό τον Ρίβλιν, δεν ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ωστόσο των δύο κομμάτων, του Λικούντ του Νετανιάχου και του «Μπλε – Λευκό» του Γκαντς, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών.   
Οι εκλογές της περασμένης Τρίτης – οι δεύτερες φέτος – κατέληξαν σε αδιέξοδο. Σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση, ο πρόεδρος Ρίβλιν πρότεινε στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού να συμμμετέχουν και τα δύο κόμματα, το μεν Λικούντ που εξασφάλισε 31 έδρες και το «Μπλε – Λευκό», που εξασφάλισε 33.  
Σπάζοντας μία μακρά παράδοση από το 1992, όταν πέντε Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές στήριξαν τον Γιτζάκ Ράμπιν, η «Ενωμένη Λίστα» των αραβικών κομμάτων, η οποία αναδείχτηκε τρίτη δύναμη με 13 βουλευτές στην Κνεσέτ, ανακοίνωσε αρχικά ότι θα προτείνει τον Γκαντς για πρωθυπουργό.
Με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, ο Γκαντς θα συγκέντρωνε 57 βουλευτές και ο Νετανιάχου, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, 55. Αυτό σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 βουλευτών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος άρχισε χθες διαβουλεύσεις με τα κόμματα, δήλωσε σήμερα ότι τρεις Άραβες πολιτικοί από το παλαιστινιακό κόμμα Μπαλάντ απέσχον από τις διαβουλεύσεις, γεγονός που δίνει το προβάδισμα στον Νετανιάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου