Τζόνσον: Έτοιμος να αναστείλει ξανά τη λειτουργία της βουλής, αν χρειαστεί - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Τζόνσον: Έτοιμος να αναστείλει ξανά τη λειτουργία της βουλής, αν χρειαστεί

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αιτηθεί εκ νέου την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου άφησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, εάν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται σήμερα, ορίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έκανε κατάχρηση της εξουσίας του.


«Είχα πολύ σοβαρούς λόγους να ζητήσω την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και δεν αισθάνομαι την ανάγκη να παραιτηθώ», τόνισε ο Τζόνσον ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, ακόμη και στην περίπτωση που η δικαστική απόφαση είναι εις βάρος του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμφωνίας με το κόμμα Brexit του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα διεκδικήσει όλες τις έδρες.
Η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο πολιτικό μέλλον του Τζόνσον, αλλά και στη δυνατότητα των δικαστηρίων να αποφασίζουν στο εξής για πολιτικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στις 10.30 (τοπική ώρα).
Έντεκα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας άκουσαν για τρεις ημέρες συνολικά τα πολιτικά επιχειρήματα για την πολιτική κατηγορία εις βάρος της κυβέρνησης Τζόνσον ότι σκοπίμως αιτήθηκε από τη βασίλισσα την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, προκειμένου να καταπνίξει τον διάλογο για την κρίση του Brexit.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε δύο προσφυγές, μία της επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, η οποία πριν δύο χρόνια είχε προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να παρακάμψει το κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 (το δικαστήριο απεφάνθη τότε πως η κυβέρνηση παραβίαζε το Σύνταγμα), και μία της κυβέρνησης.
Οι Βρετανοί βουλευτές πρόκειται να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα στις 14 Οκτωβρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου και πριν από τη διορία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου