Προϋπολογισμός 2020: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% και αλλαγές στους εισπρακτικούς στόχους - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Προϋπολογισμός 2020: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% και αλλαγές στους εισπρακτικούς στόχους


Οριακά υψηλότερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020 περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊικού Εξαμήνου και αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Κομισιόν. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Διατηρούνται αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και άλλων μέτρων στήριξης της οικονομίας. 


Συγκεκριμένα προβλέπει πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,4% του ΑΕΠ φέτος και 1% το 2020. Σε διαρθρωτικούς όρους η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 2,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2020. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,6% το 2020 (έναντι στόχου για 3,5%).
To προσχέδιο που δημοσιεύθηκε επιμένει στην πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% το 2020 και προβλέπει ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. 
O εισπρακτικός στόχος περιορίστηκε από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής που προγραμματίζονται για την επόμενη χρονιά. Έτσι, ειδικά το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών εκτιμάται ότι θα αποφέρει λιγότερα από 640 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε εγγραφεί στο προσχέδιο. Από την άλλη αυξάνονται οι εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου των 120 δόσεων. Το ποσό που έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2020 ξεπερνάει πλέον τα 300 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2020 κονδύλι για επίδομα θέρμανσης, καθώς ολόκληρο το ποσό για τη χειμερινή σεζόν 2019-2020 θα καταβληθεί φέτος, ενώ την επόμενη χρονιά θα υπάρχει πλήρης αναθεώρηση του συγκεκριμένου μέτρου.  Όπως εξήγησε ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ όλο το ποσό θα καταβληθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, ειδικά για την πρώτη και δεύτερη ζώνη. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. 
Επιπλέον ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα διατεθεί ενίσχυση 139 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκαθαριστεί ποια μορφή αυτή θα έχει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου