Brexit: Τα 6 βασικά σημεία της συμφωνίας - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Brexit: Τα 6 βασικά σημεία της συμφωνίας


Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κατέληξαν σε μια συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.


Επί της ουσίας, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι δύο πλευρές φτάνουν σε έναν συμβιβασμό, ώστε να γίνει πράξη ένα συντεταγμένο Brexit, καθώς είχε προηγηθεί η συμφωνία αποχώρησης επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο του 2018, δίχως όμως να γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Brexit: Το κείμενο της συμφωνίας
Η συμφωνία Τζόνσον περιλαμβάνει αλλαγές στο πρωτόκολλο Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (γνωστό ως backstop) αλλά και στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση ΕΕ και Βρετανίας.
Τα 6 βασικά σημεία της νέας αναθεωρημένης συμφωνίας:
1) Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται το ενδεχόμενο δημιουργίας «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.
2) Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τελωνειακά διασυνδεδεμένη με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα εμπορικά προϊόντα που θα φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από άλλες περιοχές της Βρετανίας δεν θα επιβάλονται δασμοί, εφόσον εκλείπει η πιθανότητα εισαγωγής τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς. 
3) Ο ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί στην Βόρεια Ιρλανδία, θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. H Βρετανία θα μπορεί να εφαρμόσει μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και απαλλαγές από τον ΦΠΑ, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως ισχύει στην Ιρλανδία.
4) Η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας. Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων ετών, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα κληθεί να αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα συνεχίσει να στηρίζει την παρούσα συμφωνία. 
5) Η μελλοντική οικονομική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα βασίζεται σε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA). Αυτό συνεπάγεται μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
6) Το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα μπορεί να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Εφόσον η συμφωνία ψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 14 μηνών έως το τέλος του 2020, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο έτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου