Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού βρίσκονται οι εργασίες της διακομματικής επιτροπής, με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αποδεκτή την πρόταση του ΚΚΕ για το χρόνο παραμονής όσων θα έχουν δικαίωμα ψήφου.


Σε επίπεδο κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει λόγο ακόμα για συμφωνία, αλλά αυτή τη στιγμή και τα τρία σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι συγκεντρώνουν πάνω από τους 200 βουλευτές που χρειάζεται για την εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές. Να ψηφιστεί είτε από όλα τα κόμματα, είτε από όλα τα κόμματα πλην του ΜέΡΑ25, είτε από τη Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.
Κυβερνητικές πηγές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να πετύχουν τη συναίνεση – ρεκόρ των 300 βουλευτών ή και των 200+, ως πρόβα τζενεράλε για τα θεσμικά που έρχονται στη Βουλή και θα απαιτήσουν επίσης μεγάλες ευρείες συναινέσεις, όπως η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο νέος εκλογικός νόμος, μεταφέρεται για αργότερα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται σθεναρά στο κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει να «κτίσει» το Μαξίμου, αν και στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αναγκάστηκε σε υποχώρηση καθώς άλλαξε την αρχική άτεγκτη στάση του, όταν είδε ότι η ΝΔ κάνει συμβιβασμούς και τα άλλα κόμματα μπήκαν στον διάλογο με διάθεση συναίνεσης, με το ρόλο του ΚΚΕ – εφόσον η συζήτηση καταλήξει – να αναδεικνύεται σε κομβικό.
Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση θα περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή και κατά πόσο θα ανταποκριθεί στις αρχές που τέθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση, να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ωστόσο δέχθηκε την προσμέτρηση της ψήφου στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, εγκαταλείποντας την αρχική «κόκκινη γραμμή», κάτι που ο έμπειρος κ. Κατρούγκαλος αφήνει να εννοηθεί με τη φράση «χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό αποτέλεσμα». Δηλαδή αλλοιώνεται, αλλά όχι ουσιωδώς…
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι «κόκκινες γραμμές» του έγιναν αποδεκτές, περιμένει όμως, όπως και η αξιωματική αντιπολίτευση, να διαπιστώσει αν αυτές θα θωρακιστούν και συνταγματικά, καθώς και ποια θα είναι η νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έθεσε στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.
Η εισήγηση του Γιάννη Γκιόκα για όσους θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, ήταν πως θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα, αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν. Αυτό το +2, ήταν και το στοιχείο που «ξεκλείδωσε» τη συζήτηση και οδήγησε στη συναίνεση.  
Η τελική πρόταση
Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, τα κόμματα θα μπορούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους, ο αριθμός των βουλευτών του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και όχι με επιστολική ψήφο και το εκλογικό τους δικαίωμα θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν, όπως και ότι οι εκλογείς που θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει επίσης να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου