Την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία περιμένουν οι αγορές, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και η αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού, που βελτιώνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εκτιμάται ότι μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη πλήρως όλα τα εμπόδια.
Η εβδομάδα πάντως ξεκίνησε με καλούς οιωνούς. Η σημερινή αναβάθμιση από τον οίκο Scope Ratigns γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις και από τους τρεις μεγάλους οίκους.
Ο S&P θα δώσει την δική του ετυμηγορία την Παρασκευή και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα κάνει το βήμα να ανεβάσει τη «βαθμολογία» της χώρας ή θα επιλέξει τη στάση αναμονής έως ότου δει απτά αποτελέσματα στις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Σε όλα τα τελευταία σημείωματά τους οι οίκοι αξιολόγησης επισημαίνουν τους βραδείς σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό βαρίδι για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ανάπτυξη, αφού δεν επιτρέπει να ανοίξουν επαρκώς οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα.
Το πράσινο φως της Κομισιόν στο σχέδιο Ηρακλής χαρακτηρίστηκε πιστωτικά θετικό γεγονός από Moody's και DBRS, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε και ο οίκος Fitch.
Αυτή τη στιγμή ο S&P βαθμολογεί με «B+» το αξιόχρεο της χώρας με την αξιολόγηση να μην έχει αλλάξει από τον περσινό Ιούλιο. Ο οίκος Moody's επίσης αξιολογεί με «B1» την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, με σταθερές προοπτικές. Την καλύτερη βαθμολογία μας δίνουν ο Fitch και ο DBRS, που η αξιολόγησή τους μας κατατάσσει ουσιαστικά ένα σκαλοπάτι υψηλότερα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως απέχουμε τρεις κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου