Εξερεύνηση Άρη: Αν είχε ζωή πριν από 4 δισ. χρόνια, εξακολουθεί να έχει ζωή, αλλά είναι κρυμμένη - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Εξερεύνηση Άρη: Αν είχε ζωή πριν από 4 δισ. χρόνια, εξακολουθεί να έχει ζωή, αλλά είναι κρυμμένη


Τι υποστήριξε ερευνητής σε διάλεξή του στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ - Οι πάγοι στους πόλους και η πιθανότητα του υγρού νερού στον «κόκκινο πλανήτη»

Υπάρχει ζωή ή δεν υπάρχει στον πλανήτη Άρη; Υπήρξε κάποτε ζωή στον «κόκκινο πλανήτη» ή πρόκειται για σενάρια επιστημόνων δίχως τεκμηρίωση; Ο άνθρωπος έχει στείλει ειδικά οχήματα για την εξερεύνηση του Άρη, ενώ οργανώνονται μεγάλες και πολυδάπανες επιχειρήσεις για τη δημιουργία αποικίας στον «κόκκινο πλανήτη». Παρόλα αυτά, το ερώτημα παραμένει... Υπάρχει, ή υπήρξε ζωή στον πλανήτη; Ένας σοβαρός επιστήμονας, σε διάλεξη που πραγματοποίησε στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, υποστήριξε πως «αν θεωρούμε δεδομένο ότι υπήρξε ζωή πριν από 4 δισ. χρόνια, τότε υπάρχει ζωή, αλλά είναι καλά κρυμμένη».

Η αλήθεια είναι ότι τα ρομποτικά εργαστήρια που έχουμε στείλει στον Άρη έχουν εξερευνήσει ένα ελάχιστο ποσοστό της επιφάνειας του πλανήτη. «Είναι ένα μεγάλο μέρος και ως εκ τούτου, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα μυστικά του. Εφόσον υπήρχε νερό, υπήρχε ζωή και εφόσον υπήρχε ζωή, εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν τη βλέπουμε», είπε ο Δρ. Michael Finney, ερευνητής και συνιδρυτής στο The Genome Partnership.

«Τίποτα δεν έχει συμβεί για να εξαλειφθεί η ζωή»

Ο Finney μίλησε για τη δυνατότητα να υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη. Ο «κόκκινος πλανήτης», που σε μία περίοδο της ιστορίας του είχε τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες από νερό, θα μπορούσε να ήταν γεμάτος με διάφορες μορφές ζωής που έκτοτε έχουν εξαλειφθεί, καθώς ο πλανήτης έχασε μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας και των επιφανειακών του υδάτων. «Αν ο Άρης είχε ζωή πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης εξακολουθεί να έχει ζωή». Τίποτα δεν έχει συμβεί στον Άρη που θα είχε εξαλείψει τη ζωή. Έτσι, εάν υπήρχε ζωή στον Άρη, μπορεί να έχει μετακινηθεί, ίσως να έχει κρυφτεί, αλλά πιθανότατα είναι εκεί ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές που μελετούν τον πλανήτη γνωρίζουν ότι εξακολουθεί να έχει αρκετούς πάγους στις πολικές περιοχές του και ότι μπορεί να μην είναι δύσκολο να βρεθεί υγρό νερό κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων.

Μικροοργανισμοί... οι αρειανοί «κάτοικοι»

Στη Γη, η ζωή μπορεί να βρεθεί σε μερικά από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα που μπορούμε να φανταστούμε. Οι μικροοργανισμοί, ειδικότερα, έχουν τη συνήθεια να αντέχουν ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη νερού για μεγάλες χρονικές περιόδους και είναι τελείως πιθανό ότι η ζωή σε κάποια μορφή έχει προσαρμοστεί ώστε να υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Οι μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη θα είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε αυτήν την έννοια, αλλά δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν να μάθουμε καλύτερα και να έχουμε μία πιο τεκμηριωμένη άποψη.

Ο εντοπισμός ωστόσο πιθανων μικροοργανισμών θα αποδειχθεί κομβικό σημείο για την υλοποίηση των σχεδίων για την ίδρυση αποικίας στον Άρη. Και αυτό διότι, τα μικρόβια που μπορούν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πιθανόν να είναι άγνωστο στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και ως εκ τούτου, μη αντιμετωπίσιμα. Η έρευνα για πιθανούς μικροοργανισμούς στον «κόκκινο πλανήτη» είναι ένα κομμάτι του όλου σχεδιασμού, που θα καθορίσει εν πολλοίς τον προγραμματισμό, ακόμη και την πραγματοποίηση ή μη της αποστολής ανθρώπου στον Άρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου