Τα εμπορεύματα στη δίνη του εμπορικού πολέμου - Πιέσεις στις τιμές εν μέσω κλιμακούμενης έντασης - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Τα εμπορεύματα στη δίνη του εμπορικού πολέμου - Πιέσεις στις τιμές εν μέσω κλιμακούμενης έντασης


Τι προοιωνίζεται ο εμπορικός πόλεμος για τις τιμές εμπορευμάτων; Πιέσεις στις τιμές, ειδικά για τα βασικά μέταλλα, αλλά και για τα αγροτικά εμπορεύματα, ενώ και το πετρέλαιο κινδυνεύει να παρασυρθεί από την άγρια κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου.


Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η τέταρτη εβδομάδα απωλειών για τις αγορές εμπορευμάτων, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια καθοδικό σερί από τις αρχές του έτους, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Και η στάση των δύο πλευρών προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές. Στην περίπτωση που κλιμακωθεί η αντιπαράθεση, «αναμένουμε διολίσθηση των εμπορευμάτων», επισημαίνουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Commonwealth Bank of Australia. «Τα μετάλλα θεωρούνται πιο ευάλωτα, ενώ δεν αποκλείεται η άσκηση πιέσεων και στο πετρέλαιο», εκτιμούν οι αναλυτές της Commowealth Bank of Australia.
Τα εμπορεύματα έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, καθώς επιδεινώνονται οι σινο-αμερικανικές σχέσεις. Η Ουάσιγκτον αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα τους δασμούς στο 25% σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων, ενώ το Πεκίνο δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Ο χαλκός υποχωρούσε χθες προς τα 6.000 δολάρια ο τόνος, ένα όριο που αναμένεται να χάσει πολύ σύντομα, ενώ ο μόλυβδος κινείται σε ναδίρ τριετίας, αγγίζοντας τα 1.805 δολάρια ο τόνος, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016. 
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε πέρυσι 25% δασμούς στα προϊόντα χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ και 10% στα προϊόντα αλουμινίου.
Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg παραμένει σε αρνητικό έδαφος επί τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες. Ενδεχόμενες απώλειες τις επόμενες ημέρες συνεπάγονται ότι ο δείκτης θα απωλέσει όλα τα κέρδη του 2019.
Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, ανέφερε ότι δεν έχουν προγραμματισθεί νέες διμερείς διαπραγματεύσεις, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών του G20, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ιαπωνία.
Η αμερικανική πλευρά αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα λεπτομέρειες για το σχέδιο επιβολής πρόσθετων δασμών 25% στα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα, ύψους 300 δισ. δολαρίων. Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκεγκ Σουάγκ, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει στις ξένες πιέσεις. Παρ' όλα αυτά, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τα αντίμετρα που σχεδιάζει η κινεζική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου