Σημαντική αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα - Νέο χαμηλό στο 5ετές - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Σημαντική αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα - Νέο χαμηλό στο 5ετές


Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσίασαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας τη μεγάλη κίνηση των ιταλικών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να δίδουν ψήφο εμπιστοσύνης στα κρατικά ομόλογα, εν μέσω αβεβαιότητας που προκαλεί η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας. Στο σκηνικό της αβεβαιότητας ήρθε να προστεθεί και η είδηση της παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για το νέο ηγέτη που θα αναλάβει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.


Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου αποκλιμακώθηκε στο 3,35% με το spread στις 346 μονάδες βάσης. Αυτό ωστόσο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η πτώση στη απόδοση του πενταετούς με λήξη το 2024, η οποία βρέθηκε χθες στο χαμηλό του 2,03%, τη στιγμή που είχε εκδοθεί με επιτόκιο 3,45%. Στο επταετές με λήξη το 2025, η απόδοση περιορίστηκε στο 2,49% και στον κοντινό τίτλο με λήξη το 2022, η απόδοση παρέμεινε σταθερός στο 1,56%. Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε περιορισμένος στα 36 εκατ.ευρώ. Traders αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει «κολλήσει» τον τελευταίο καιρό δίπλα στην Ιταλία,πηγαίνοντας μαζί, επηρεαζόμενη λιγότερο από τον εμπορικό παράγοντα που έχει αφήσει το στίγμα του στις αγορές.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε στο 2,55%, κατά οκτώ μονάδες βάσης, σε χαμηλό δυόμισι εβδομάδων. Σε αντίστοιχο επίπεδο και η απόδοση του διετούς ιταλικού, που αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 0,48%. Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του πενταετούς και διετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από το Μάρτιο. Αφορμή έδωσαν οι νέες συγκαταβατικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα του, η Λέγκα θέλει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. για να προωθήσει φορολογικές μειώσεις, επειδή δεν επιθυμεί αύξηση του ελλείμματος που θα ωθούσε σε άνοδο το κόστος δανεισμού. Είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά τις Ευρωεκλογές.
Στον «πυρήνα», το 10ετές γερμανικό «είδε» την απόδοσή του στο -0,11%, μία ανάσα από το πρόσφατο χαμηλό δυόμισι ετών. Η Bank of America Merrill Lynch αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τις γερμανικές αποδόσεις στο τέλος του έτους, αναμένοντας ότι οι αποδόσεις ενός από τα πιο ασφαλή ενεργητικά στον πλανήτη θα αγγίξουν ιστορικό χαμηλό στο τρίτο τρίμηνο. Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,28%, επίσης σε απόσταση αναπνοής από το πρόσφατο χαμηλό δυόμισι ετών, ενώ μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψαν και οι αποδόσεις 10ετών αυστριακών και βελγικών.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν οριακά, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους εν αναμονή της αργίας της Δευτέρας στις ΗΠΑ. Γενικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών, γερμανικών, ιαπωνικών και βρετανικών «είδαν» τις αποδόσεις τους να υποχωρούν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την έκβαση τόσο των Ευρωεκλογών όσο και του εμπορικού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου