Η 3M είναι γνωστή για τα post its και τα σελοτέιπ, αλλά αυτή την εποχή προμοτάρει κάτι άλλο στην Ευρώπη: τη Δημοκρατία. Είναι μία εκ των αρκετών μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, που ακολουθώντας το παράδειγμα των ευρωπαϊκών εταιρειών, καλούν τους υπαλλήλους τους, αλλά και την κοινή γνώμη να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές.
Οι εταιρείες επισήμως τονίζουν ότι απλώς εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημοκρατική διαδικασία. Ωστόσο σε ιδιωτικές συνομιλίες ορισμένα στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχία πως ενδεχόμενα υψηλά επίπεδα αποχής στις εκλογές θα ευνοούσαν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που θέλουν να βάλουν φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Φοβούνται την προώθηση εθνικιστικών πολιτικών στο εμπόριο, τον ανταγωνισμό και την μετανάστευση, κάτι που θα επιδείνωνε τις επιχειρηματικές προοπτικές στην Ευρώπη, ειδικά μετά και την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την κοινότητα.
Η 3M δεν παίρνει τη θέση κάποιου κόμματος ή υποψηφίου. Θέλει απλώς σταθερότητα, όπως αναφέρει. Η φαρμακευτική Merck καλεί επίσης τους υπαλλήλους της να ψηφίσουν. Άλλες πάλι προσπαθούν να παρακινήσουν τους απλούς πολίτες. Ενδεικτικό το παράδειγμα της εταιρείας ηλεκτρικών σκούτερ, Lime, που προσφέρει δωρεάν βόλτες την ημέρα των εκλογών σε πόλεις σε 11 χώρες της Ε.Ε. Ακόμη και η εφαρμογή Tinder προωθεί το μήνυμα της συμμετοχής στις εκλογές, κλείνοντας το μάτι στους χρήστες της με τη φράση: «Ποιο θα είναι το ταίρι σου για τα επόμενα πέντε χρόνια;».
Η χαμηλή συμμετοχή τείνει να πλήττει τα παραδοσιακά κόμματα. Στο ήμισυ των 28 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, δεν υπάρχει κατώτατο όριο για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη άνοδο ανά την Ευρώπη παρουσιάζουν τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, τα οποία δεν μιλούν πια για διάλυση της Ε.Ε. και του ευρώ, αλλά έχουν μία νέα στρατηγική: Να ενώσουν δυνάμεις και να ενισχύσουν την επιρροή τους μέσα στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Να θυμίσουμε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. από το 67% στις Ευρωεκλογές του 1979 υποχώρησε σε μόλις 43% σε εκείνες του 2014.
Πηγή: Wall Street Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου