Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «ενημέρωσε επισήμως το Κογκρέσο» ότι προχωρά σε πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα που έχουν η Βουλή και η Γερουσία να μπλοκάρουν αυτού του είδους τα συμβόλαια, όπως κατήγγειλε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.
Η κυβέρνηση «επικαλέστηκε μια ομιχλώδη νομοθετική διάταξη» περί εξαγωγής κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, για να παρακάμψει το Κογκρέσο με αφορμή την ιρανική απειλή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν διευκρίνισε ούτε το είδος, ούτε το ποσό αυτής της αγοραπωλησίας.
Πηγές του Κογκρέσου, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές ότι θα προχωρήσει με 22 συμφωνίες αγοραπωλησίας όπλων, συνολικού ύψους περίπου 8 δισ. δολαρίων. Ορισμένοι βουλευτές και κοινοβουλευτικοί βοηθοί είχαν προειδοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Τραμπ, εξοργισμένος με το Κογκρέσο επειδή καθυστερεί την έγκριση τέτοιων συμβάσεων -όπως μια μεγάλη συμφωνία για την πώληση κατεθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας της Raytheon Co στη Σαουδική Αραβία- εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα παραθυράκι στον νόμο περί ελέγχου των εξοπλισμών και να προχωρήσει στην πώληση κηρύσσοντας κατάσταση εθνικής ανάγκης.
«Προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή της, η κυβέρνηση δεν καθορίζει ποιον νομικό μηχανισμό σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, περιγράφει την έκνομη συμπεριφορά του Ιράν επί χρόνια αλλά δεν εξηγεί με σαφήνεια τι είναι αυτό που σήμερα συνιστά κατεπείγουσα ανάγκη», εκτίμησε ο Μενέντεζ.
Ο γερουσιαστής έκανε λόγο για ένα μέτρο «άνευ προηγουμένου» και εξέφρασε φόβους για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η πώληση για τους αμάχους στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ πολεμούν τους αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.
«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θέτει σε προτεραιότητα τα δικά μας μακροπρόθεσμα συμφέροντα όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και δεν προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτιμώντας να κάνει χάρες σε απολυταρχικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Τζι Ρις, είπε ότι ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων. «Εξετάζω και αναλύω τη νομική αιτιολόγηση αυτής της ενέργειας και των επιακόλουθων συνεπειών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.
Τον Απρίλιο το Κογκρέσο υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε από τον πρόεδρο «την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων» από τον πόλεμο της Υεμένης, εκτός από την περίπτωση που μετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα με τον Τραμπ να ασκεί βέτο στην απόφαση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου