Brexit: Νέα προσπάθεια Τζόνσον σήμερα να περάσει τη συμφωνία του στη Βουλή - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Brexit: Νέα προσπάθεια Τζόνσον σήμερα να περάσει τη συμφωνία του στη Βουλή

O Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα προσπαθήσει εκ νέου σήμερα να θέσει τη συμφωνία του σε ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να αποφύγει μία νέα παράταση του Brexit. Ωστόσο είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, εκείνος που θα αποφασίσει εάν θα το επιτρέψει, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτγουιν, το περασμένο Σάββατο, η οποία προβλέπει ότι θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα οι εφαρμοστικοί νόμοι. 

Η σχετική δήλωση από τον πρόεδρο της Βουλής θα γίνει λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, που έχει προγραμματιστεί για τις 13:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος).  
Με δέκα μόλις ημέρες να απομένουν έως την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό. Ο Τζόνσον που στην δεύτερη επιστολή- την οποία σε αντίθεση με την πρώτη υπέγραψε- προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι μία νέα παράταση θα ήταν επιζήμια για τη Βρετανία, την Ε.Ε. και τη Δημοκρατία.
Εκείνοι τηρούν στάση αναμονής. Αν και κουρασμένοι, δεν βιάζονται.  Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πετύχει αυτό που θέλει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πουν «όχι» στην παράταση. Το εάν αυτή θα διαρκέσει όντως τρεις μήνες, όπως ζητούν οι βουλευτές, δεν είναι ξεκάθαρο, αφού υπάρχει και το σενάριο μίας μικρότερης τεχνικής παράτασης. 
Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι «οι αριθμοί βγαίνουν» για να περάσει η συμφωνία αποχώρησης άμεσα και επομένως δεν χρειάζεται καμία αναβολή. 
Στον απόηχο των εξελίξεων, η στερλίνα που είχε ανατιμηθεί 6% από τις 10 Οκτωβρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, απομακρύνεται σήμερα από τα υψηλά πέντε μηνών. Ωστόσο η πτώση της είναι συγκρατημένη. Υποχώρησε έως και τα 1,2850 δολάρια στις ασιατικές αγορές και στις 10:40 ώρα Ελλάδος κινείται στα επίπεδα των 1,2920 δολαρίων με απώλειες 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. 
Οι επενδυτές αγωνιούν, αλλά δεν τρομάζουν. Και τούτο γιατί θεωρείται ότι το σενάριο ενός no deal Brexit συγκεντρώνει πια πιθανότητες μόνο 5%, ενώ εκείνο μίας εξόδου με συμφωνία πιθανότητες 70%. Στο 25% παραμένουν και οι πιθανότητες για παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου