«Σπορά» επενδύσεων 590 εκατ. στη φαρμακευτική κάνναβη - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

«Σπορά» επενδύσεων 590 εκατ. στη φαρμακευτική κάνναβη




Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να προσελκύει ο τομέας καλλιέργειας και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μπορεί στο επόμενο διάστημα να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ενίσχυσης της οικονομίας, τόσο από τα μεγέθη των επενδύσεων όσο και της απασχόλησης.


Παρότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ. Βιομηχανίας του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν ήδη εγκρίνει 6 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και εκκρεμούν άλλες 50, εκ των οποίων οι τρεις αναμένεται να εγκριθούν σύντομα. 
Το εκτιμώμενο ύψος των επενδυτικών σχεδίων των 56 φακέλων - αιτήσεων που βρίσκονται στα διάφορα στάδια ελέγχου υπολογίζεται στα 590 εκατ. και περιέχουν την πρόβλεψη για περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας. 
Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι από τις 50 αιτήσεις που εξετάζονται ενδεχομένως κάποιες να απορριφθούν αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, σημειώνουν ότι κάθε μήνα που περνάει θα κατατίθενται νέοι, καθώς το ενδιαφέρον εντείνεται με το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα αναφέρουν ότι μόνο τον Απρίλιο κατατέθηκαν στις υπηρεσίες 9 φάκελοι. 
Βάσει θεσμικού πλαισίου, οι άδειες εγκατάστασης έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των δικαιολογητικών θα γίνεται ετησίως. Διευκρινίζεται ότι η ελάχιστη έκταση της εγκατάστασης δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 4 στρέμματα.
Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η άδεια εγκατάστασης, αφού θα πρέπει στη συνέχεια και κατόπιν διεξοδικού ελέγχου να χορηγηθεί και η άδεια λειτουργίας. Η έγκριση λειτουργίας χορηγείται με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 30 ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου και έχει 10ετή ισχύ.
Αυτήν τη στιγμή έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης σε 6 επενδυτικά σχέδια, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 89 εκατ. και εκτιμώμενης απασχόλησης 479 ατόμων.
Χορηγηθείσες άδειες
Οι πιο πρόσφατες άδειες που χορηγήθηκαν αφορούν την Cannatec Greece A.E. στον Νομό Κιλκίς, με επένδυση 10 εκατ. και 64 εργαζόμενους κατ’ εκτίμηση της εταιρείας, και την Πέντε Α.Ε. στη Χαλκιδική, με επένδυση 40 εκατ. και 200 εργαζόμενους. 
Οι προηγούμενες εγκρίσεις αφορούν την Pharma Essenza Cannabis -Εταιρεία Φαρμακευτικής Κάνναβης A.Ε., με επένδυση 8 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 60 και η επένδυση θα γίνει στον Δήμο Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας. Οι πρώτες δύο εταιρείες που έλαβαν άδεια είναι η Biomecann A.E., στη Λάρισα, με επένδυση 9,5 εκατ. και Bioprocann A.E., που εδρεύει στην Κόρινθο, με επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δύο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη. Ακολούθησε η έγκριση της άδειας εγκατάστασης μονάδας για την Tikun Olam Greece - Τικούν Όλαμ Ελλάδος Α.Ε. στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του Δήμου Κορινθίας, με επένδυση 9 εκατ. και 38 εργαζόμενους. 
Με βάση τις εκτιμήσεις, τα πρώτα εγχώρια προϊόντα θα είναι έτοιμα σε περίπου 1,5 έτος από σήμερα. Βέβαια, για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά θα πρέπει να λάβουν πρώτα έγκριση τριετούς διάρκειας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ η διάθεσή τους θα γίνεται από το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών. Πάντως, σε μια πλήρη ανάπτυξη του κλάδου, είναι προφανές ότι ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής θα κατευθύνεται στο εξωτερικό. 
Μέτρα ασφαλείας
Η επένδυση στη φαρμακευτική κάνναβη κάθε άλλο παρά απλή διαδικασία είναι, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των ναρκωτικών και τα μέτρα ασφαλείας στις μονάδες είναι πολύ αυστηρά. Ενδεικτικά, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο. 
Για να χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης, το σύνολο της δραστηριότητας της καλλιέργειας και της μεταποίησης θα πρέπει να ασκείται σε περίκλειστη έκταση, εντός της οποίας βρίσκονται και τα σημεία αποθήκευσης. Ο χώρος θα είναι περιφραγμένος με μόνιμο δικτυωτό πλέγμα ή και με τοιχοποιία, τουλάχιστον 3 μέτρων και εσωτερικά της περίφραξης να υπάρχει ελεύθερη - κενή ζώνη, πλάτους τουλάχιστον 3 μέτρων. 
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός, συστήματα συναγερμού, εφεδρικές γεννήτριες και μπαταρίες, 24ωρη παρακολούθηση με κάμερες, αλλά και 2ωρη φύλαξη από ένστολους και εκπαιδευμένους ιδιωτικούς φύλακες οι οποίοι εποπτεύουν ανελλιπώς την περίφραξη, την κενή ζώνη και τα συστήματα ασφαλείας. Παράλληλα, τουλάχιστον ένας κινητός σκοπός ανά βάρδια θα κινείται κατά μήκος της εσωτερικής ελεύθερης - κενής ζώνης, ενώ σε εκτάσεις μεγαλύτερες των 10 στρεμμάτων οι κινητοί σκοποί ανά βάρδια είναι τουλάχιστον δύο.
Στις δε εγκαταστάσεις θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα, τα οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά. Οι ηλεκτρονικές καταγραφές εισόδου - εξόδου θα φυλάσσονται για δέκα έτη και θα είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο της αστυνομίας.
Μεταφορά προϊόντων
Αυστηρά είναι και τα μέτρα μεταφοράς των τελικών προϊόντων, είτε αυτά προορίζονται για την εγχώρια αγορά είτε για εξαγωγή. Σύμφωνα με τον νόμο, για τη μεταφορά των τελικών προϊόντων ο φορέας αιτείται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΔΑ/ΑΕΑ) έγκριση μεταφοράς, υποβάλλοντας, αμελλητί 10 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία μεταφοράς, σχετική αίτηση στην οικεία Αστυνομική Υπηρεσία του τόπου παραγωγής, γνωστοποιώντας την ακριβή ημερομηνία και ώρα αναχώρησης και τα στοιχεία ταυτότητας μεταφορέα και παραλήπτη.

Πηγή naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου